Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Op deze pagina vind je een duidelijk overzicht met diverse vakantiehuizen Trentino & Zuid-Tirol. Bekijk de woningen op deze pagina, zoek jouw favoriete vakantiewoning en boek deze woning direct voor een ontspannen vakantie in deze bijzondere en veelzijdige regio in Italië.

Lees meer

Vakantiehuis in Trentino/Dolomieten - Italië huren

Trentino & Zuid-Tirol is een regio die in het noorden van Italië ligt. De hoofdstad van de regio is Trente en de regio wordt onderverdeeld in twee provincies: Trente en Zuid-Tirol. Wat de regio zo bijzonder maakt, is de diverse talen die in het Italiaanse gebied worden gespro ken. De regio Trente is bijvoorbeeld nagenoeg volledig Italiaanstalig, terwijl de provincie Zuid-Tirol voornamelijk Duitstalig is. Overigens is niet alleen de taal anders, maar verschillen de gebieden ook van elkaar op het gebied van kunst, cultuur, historie en sfeer door de invloeden van zowel Italië als Duitsland.

Algemene Informatie
In het noorden van Italië ligt de streek Trentino-Zuid-Tirol met als hoofdstad Trente (Trento in het Italiaans) grenzend aan Oostenrijk en Zwitserland in het noorden, ten westen aan Lombardije en ten oosten en zuiden aan Veneto. Na de Eerste Wereldoorlog werd het oorspronkelijk Oostenrijkse gebied door Italië geannexeerd. Tijdens het fascisme werden alle Duitse plaatsnamen veranderd in Italiaanse en werd ook de Duitse taal verboden. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de regio een autonoom gebied verdeeld in twee provincies: Trente en Bolzano-(Bozen in het Duits) Alto Adige. De provincie Trente is bijna volledig Italiaanstalig en de provincie Bolzano-Alto Adige (Duits: Bozen-Zuid-Tirol) is in grote meerderheid Duitstalig. In de meeste plaatsen wordt informatie in twee talen aangegeven.

Het landschap
Trentino-Zuid-Tirol wordt door de Italianen ook Trentino Alto Adige genoemd. De streek is vooral geliefd vanwege het unieke berggebied ‘de Dolomieten’ en de bijna 300 meren, waarvan het Gardameer het bekendste is. Vooral watersporters en bergwandelaars die op op vakantie zijn in Trentino-Zuid-Tirol komen flink aan hun trekken. Ook tourfietsers en mountainbikers kunnen hier hun hart ophalen. Voor alle sportliefhebbers zijn hier talloze paden en routes uitgezet. Op de meren is van alles te beleven. Bijna overal zijn bootjes te huur, je kunt er kite- of gewoon surfen of hier les in krijgen. Op talrijke locaties kun je kanoën, zeilen, waterfietsen en zwemmen. Niemand hoeft zich in een van onze vakantiehuizen in Trentino-Zuid-Tirol te vervelen.

Evenementen en festivals
Als je tijdens je vakantie in Trentino-Zuid-Tirol iets bijzonders wilt meemaken, bezoek dan het ‘Mountain Film Festival’ dat jaarlijks plaats vindt van eind maart tot begin april. In Trento  zelf zijn er het hele jaar door talloze muzikale evenementen. Een ander leuk uitstapje is een rit in het boemeltreintje naar boven op de berg Renon. Op verschillende avonden in juni, juli, augustus en september kun je in het treintje genieten van gastronomische hoogtepunten. En wat denkt u ervan om met honderden mensen tegelijk aan één tafel te dineren? Dat kan bij het Openluchtdiner in Caldaro dat elke twee jaar gehouden wordt waarbij u kunt genieten van het prachtige uitzicht over het Lago di Caldaro. Terwijl u aan het smullen bent van de heerlijke gerechten geniet u van de mooie omgeving met een heerlijk glas wijn en live muziek. Terug in je vakantiehuis laat je zo’n belevenis nog eens de revue passeren.

Steden Trentino

In Trentino-Zuid-Tirol zijn talrijke mooie steden te vinden maar het zijn er teveel om op te noemen. Daarom geven wij hier enkele aan die tijdens uw vakantie in Trentino-Zuid-Tirol een bezoek waard zijn. Dat wil niet zeggen dat u andere steden moet overslaan want elk stadje en dorp heeft zijn eigen charme en geschiedenis.

Trento-Trente
Vanuit uw vakantiehuis in Trentino-Zuid-Tirol is de bruisende hoofdstad van deze provincie, Trento in het Italiaans en Trente in het Duits, een bezoek meer dan waard. Deze universiteitsstad met zo’n 115.000 inwoners is een gezellige en drukke stad met een roemrijk verleden. De Kelten hebben de stad in de oudheid hier gevestigd en later hebben de Romeinen hier letterlijk en figuurlijk huis gehouden. Daarna was het eeuwenlang de zetel van het zelfstandige prinsbisdom Trente. Als je hier tijdens je vakantie in Trentino-Zuid-Tirol ronddwaalt zijn de kathedraal en de Neptunusfontein aan het Piazza Duomo direct opvallend mooi. Daarnaast zijn de Belfort, de Torre Civica en de fresco’s op de gebouwen aan het Piazza Duomo bijzonder fraai zodat je ogen tekort komt.

Bolzano – Bozen
De Funivia Renon is de snelste en meest indrukwekkende manier om het stadje Bolzano in één oogopslag te zien. Deze kabelbaan brengt je boven op de heuvels waar je een fenomenaal uitzicht hebt op de omgeving. Bolzano zelf is een echt gezellig Italiaans stadje met veel terrassen en winkeltjes en nauwe straatjes. Prachtige renaissance gevels in de omgeving van de Piazza del Erbe met een Neptunusfontein zijn hier te bewonderen. De Maria Hemelvaart Kathedraal van Bolzano is van buiten zeer indrukwekkend maar beschadigd door de oorlog. Binnen worden de fresco’s gerestaureerd maar het interieur en de aankleding zijn bijzonder fraai. In het Archeologisch Museum van de stad is de ijsmummie Ötzi te bewonderen.

Rovereto - Rofreit
Het stadje Rovereto, Rofreit in het Duits, is alleen al voor het MART, Museo d'arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto, een bezoek waard. Dit industrie- en handelsstadje met nog geen 40.000 inwoners biedt onderdak aan het grootste Europese museum van moderne kunst, het MART. Rovereto ligt op een hoogte van 212 meter in het dal van de Adige. Hoog boven de stad staat het Ossario di Castel Dante, een monument voor de meer dan 21.000 Italiaanse en Oostenrijkse omgekomen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De dichter Dante vond onderdak in het kasteel dat hier vroeger stond na zijn verbanning uit Firenze in 1303. Elke avond luidt de Klok van de Gevallenen vanuit het kasteel van Rovereto. 

Merano - Meran
Merano is een prachtig plaatsje dat vooral bekend staat als kuuroord. Buiten dat is de stad bekend om zijn unieke bloemen en botanische diversiteit in de tuinen van Trauttmansdorff,  die dienen als het decor voor muzikale en culinaire evenementen. Op de prachtige promenades van dit liederlijke plaatsje, waar ooit keizerin Sissi op krachten kwam, wordt nog steeds gewandeld door de lokale bevolking en toeristen. Het milde klimaat en de mediterrane plantengroei omlijsten de mooie monumenten in de stad, zoals de vele trappen uit de middeleeuwen, de oude stadspoorten, de Kruittoren en het oude centrum met de Laubengasse en enkele kerken. Het onbetwiste hoogtepunt van Merano, is het moderne stalen en glazen paleis van de Terme Merano. 

Klimaat Trentino

Het klimaat van Trentino-Zuid-Tirol is een aangenaam Mediterraan klimaat met mooie warme zomers en koude winters. Door de beschutte ligging in een berggebied begint de lente hier al vroeg in het voorjaar. De winters lenen er zich bij uitstek voor om te skiën en in de zomer kunt u rekenen op heel veel zonuren per maand. Het regent hier wel wat vaker dan in de rest van Italië.

Van november tot januari kan er regelmatig regen vallen maar de gemiddelde temperatuur in januari is rond het vriespunt. Ideaal om te skiën. In het voorjaar is de temperatuur rond de 16 °C graden waarbij het heerlijk wandelen is. In juli en augustus is het overdag gemiddeld 22°C en regent het het vaakst. In september is het vaak droog en toch nog wel 18°C.

Val Sarentino - Sarntal
Dit prachtige, onaangetaste berggebied is heel populair bij wandelaars en natuurliefhebbers. Vanuit uw vakantiehuis in Trentino-Zuid-Tirol is de 'Hohe Reisch' met zijn hoogte van 2003 meter een aanrader. Het is een van de mooiste uitzichtpunten in deze omgeving. Hiervandaan kun je zelfs de Dolomieten zien tot aan de Marmolada en Koning Ortles. De wandelingen hier hebben nog iets extra’s door de 'stoanerne mandln' die er heel mystiek en indrukwekkend uitzien. Meer dan 100 eigenaardige steenmannetjes van ongeveer anderhalve meter hoog kom je hier op bepaalde wandelroutes tegen. Ze lijken willekeurig opgestapeld maar schijnen een overblijfsel te zijn van de Kelten die hier hun rituelen hielden. In de omgeving zijn eveneens rotstekeningen en vuurstenen te vinden die erop wijzen dat dit gebied al in de steentijd door mensen werd bewoond.

Geopark Bletterbach 
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de aarde, is het Geopark Bletterbach een must. Zeker als u in een vakantiehuis in de omgeving zit. Hier kun je door middel van een 8 kilometer lang geologisch pad door de Bletterbachkloof, die uitgesleten is door de Rio delle Foglie, op eigen houtje of met een gids de miljoenenjaren oude geschiedenis van de aarde verkennen. Informatieborden verhelderen de geologische opbouw van het landschap in de Dolomieten. In de verschillende steenlagen zie je hier versteende schelpen, fossielen van planten en meer dan 20 verschillende soorten sporen van dinosauriërs. In het Geologisch Museum in het dorp Redagno-Radein zijn talloze vondsten uit dit gebied te bezichtigen.

Lago di Caldaro
Voor de waterratten onder u is er tijdens uw vakantie in Trentino-Zuid-Tirol genoeg te beleven. De aangename temperatuur van het Lago di Caldaro is voor elk gezinslid een feest. Je duikt hier zonder aarzelen het water in. Het is het warmste zwemmeer van de Alpen en ligt er prachtig tussen de wijngaarden en boomgaarden. 's Zomers kan het water tot wel 28 °C warm worden.

Reistips Trentino

Trentino-zuid-Tirol is zo bijzonder dat er talrijke mogelijkheden zijn voor een interessante en sportieve vakantie. Vanuit je vakantiehuis of villa ben je nooit ver weg van de bergen of  een van de vele meren die een gezonde en avontuurlijke vakantie garanderen.

Circuit Trentino MTB
Jaarlijks worden er allerlei sportevenementen en wedstrijden georganiseerd zoals het Trentino MTB Tour op het Circuit Trentino MTB. Dit evenement loopt van mei tot oktober en bestaat uit 7 races voor mountainbikers. De routes zijn helemaal off-road en de single tracks lopen door adembenemende bergpassen.

Natuurparken
Voor degenen die tijdens hun vakantie in Italië graag willen wandelen zijn er talrijke mogelijkheden. Trentino-Zuid-Tirol heeft zoveel natuurschoon ondergebracht in nationale en regionale parken. Een van de bekendste is het Nationaal Park Stelvio met zijn wilde steenbokken, roofvogels, unieke planten en watervallen. Er zijn twee provinciale natuurparken, de Adamello-Brenta van 618 km2 gelegen in West-Trentino en het Paneveggio-Pale di S.Martino van 190 km2 in Trentino-Oost. Nog een aantal Natuurreservaten zoals het Tre Cime del Monte Bondone, het Cornapiana-Bès op de Monte Baldo, het Campobrun in Trentino-Zuid en het Scanuppia (beschermde gebied voor de korhoen en hoenderachtigen) dragen bij aan het behoud van de natuurschoon.

Musea 
Voor een gezonde hoeveelheid hoogwaardige cultuur zit u tijdens uw vakantie in Trentini-Zuid-Tirol ook goed. Niet alleen het Museum voor Moderne Kunst in Trento is een bezoek meer dan waard, maar het Archeologisch Museum in Bolzano is voor alle leeftijden interessant. De Museumsvesting Tre Sassi op de berg Valparolapas is een van de interessantste musea over de Dolomietenfronten in de Eerste Wereldoorlog. En het Schloss Juval van de bekende bergbeklimmer Reinhold Messner in Val Venosta is een oude burcht van 800 jaar oud met een museum, een wijnhandel en een biologische boerderij.

Brunico-Bruneck
Een bijzonder fraai stadje dat niet alleen bekend is om zijn schilderachtige oude centrum met vele kleine kronkelende steegjes maakt Brunico een mooi doel voor een uitstapje. Het stadje ligt op een hoogte van 835 meter hoogte aan de Rienz en huisvest tevens het Folkloristisch Museum Dietenheim waar je kunt zien hoe er hier door de eeuwen heen door de boeren werd geleefd en gewerkt. Veel inwoners uit het Pustertal komen in Brunico inkopen doen op de woensdagen als er markt is. Zo’n lokale markt is tijdens uw vakantie in Trentino-Zuid-Tirol ook altijd heel gezellig. De producten die er uit de omgeving te koop zijn, zijn vaak biologisch en zeer smaakvol.