Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

De Harz is de naam van het meest noordelijke middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg die je in het gebied vindt, is de Brocken. Deze berg is 1142 meter hoog een behoort tot het Nationalpark Harz. Het Nationalpark Harz beslaat ongeveer 10 procent van het gebergte en wordt door veel toeristen in de omgeving bezocht. De Harz was vroeger een belangrijk mijnbouwgebied, maar je ziet nog steeds de invloeden van de mijnbouw terug als je in deze Duitse regio verblijft. Door het grote netwerk van wandelwegen, bezoeken voornamelijk sportievelingen die van wandelen houden het Duitse Harz.

Lees meer

Vakantiehuis in Harz - Duitsland huren

Vakantiehuis Harz: met oude vakwerkhuizen, kastelen, schilderachtige, historische stadjes en prachtige natuur.

De Harz is bij uitstek geschikt voor heerlijke vakanties, naast een ruime keuze uit vakantiehuizen in de Harz, zal bijna iedere vakantieganger wel iets van zijn gading vinden in de Harz. Ruige natuur, romantische dorpjes en volop mogelijkheden voor water-, winter en bergsport. Maar ook veel kastelen, burchten en paleizen - vaak prachtige voorbeelden van de Romaanse bouwkunst. Met ruim1100m zijn de bergen in deze regio een stuk hoger dan de Eifel of de Ardennen. Kortom, de ideale bestemming voor een korte of lange vakantie. Want in alle delen van de Harz staan leuke en charmante vakantiehuisjes waar u zeker een heerlijke vakantie door kunt brengen

Streek 
De Harz is een gebergte in Duitsland dat de deelstaten Sachsen-Anhalt, Niedersachsen en Thüringen verbindt. Het is een prachtige, bosrijke streek met zeer uiteenlopende landschappen, van woeste bergen met moerassen en meren in het westen tot uitgestrekte naaldbossen in het noorden. Het zuiden is veel minder ruig, met wijngaarden en lieflijke stadjes. Voor een ontspannen zomervakantie is de Harz de ideale omgeving, of u nu rustig van de natuur wilt genieten, er op uit wilt en actief bezig wilt zijn, of wilt genieten van kunst en cultuur. Er is voor ieder wat wils en vanuit uw vakantiehuis in de Harz kunt u zeker genieten van een afwisselende en geslaagde vakantie.

De hoogste berg in dit gebied is de Brocken met een hoogte van 1142 m. Een tocht hiernaartoe met de beroemde smalspoorbaan is een leuk dagje uit. Een bekende bezienswaardigheid is ook het Okertal, vanwege de interessante rotsformaties die hier zijn ontstaan. De indrukwekkende Romkerhaller waterval en de Oktertal stuwdam zijn hier zeker de moeite waard. Maar ook de druipsteengrotten in deze streek mag u niet overslaan, zoals de Rübeländer en Iberger druipsteengrotten en de bijzondere Jettengrot, tussen Herzberg en Osterode. Of u nu wilt raften, een fietstocht wilt maken, paardrijden, klimmen of gewoon rustig wandelen, er is in de Harz van alles te beleven.

Klimaat Harz

In de bergen van de hoge Harz is het klimaat nogal woest, met vrij grote hoeveelheden neerslag en veel stormen, vooral tijdens de ijzige wintermaanden. Gemiddeld is het hierdoor kouder dan in de rest van Duitsland en is het een relatief nat gebied, met jaarlijks ruim 1400 millimeter regen. Maar het oostelijk deel van de regio, rond om Quedlinburg, wordt juist beschut door de Harzer bergen. Hier is het klimaat dan ook uitgesproken mild.

Het meest oostelijke deel van Harz is redelijk dichtbevolkt. In dit gebied liggen bijvoorbeeld de steden Quedlinburg en Eisleben, bekend geworden vanwege Maarten Luther. Quedlinburg staat vermeld op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO omdat er nog meer dan 1300 vakwerkhuizen bewaard gebleven zijn. Het is een prachtig voorbeeld van hoe Duitse steden er in de Middeleeuwen uitzagen. Bovenop de slotberg staan een kasteel en een bijzonder mooie kerk, de St. Servaaskerk. In het kasteel is tegenwoordig een museum te bezoeken waar u de historie van de streek, de lokale abdij, de kerk en de stad kunt bekijken.

In Harzgerode
In Harzgerode bevindt zich de schitterende 17e eeuwse St. Marien-Kirche. En in deze omgeving is ook de Selketalbahn, de oudste smalspoorbaan van de Harz waar nog met stoomlocomotieven op wordt gereden, zeker de moeite waard.

Goslar
Meer naar het westen vindt u Goslar, de bekendste stad van deze regio waar de beroemde Kaiserpfalz (het grootste en best bewaarde niet-religieuze gebouw uit de 11e eeuw in Duitsland), en de misschien nog bekender Rammelsbergermijnen (waar zilver, koper en lood werden gedolven) de grootste trekpleisters vormen. Clausthal-Zellerfeld is de enige universiteitsstad in de Harz. De stad is geleden op een hoogvlakte tussen Goslar en Altenau en is vooral populair vanwege de vele kuuroorden.

Musea
In Bad Grund kunt u naar een klokkenmuseum waar u een uitgebreide collectie uurwerken, klokken en automaten kunt bekijken. Aangezien de mijnen een zeer belangrijke invloed hebben gehad op deze streek zijn er in diverse plaatsen musea gewijd aan de mijnbouw, onder andere in Elbingerode en Lautenthal. In Goslar bevindt zich de Zwinger. Deze stadstoren was één van de sterkste bouwwerken ooit gebouwd in Europa, en er konden maar liefst 1000 soldaten in worden ondergebracht, verdeeld over 4 etages. Tegenwoordig kunt u hier het "Museum des späten Mittelalters” bezoeken.

Kerken/kloosters
Halberstad is beroemd om de Dom St. Stephanus en Sixtus, een van de mooiste gotische kathedralen in Duitsland. Ook is hier een enorme collectie religieuze kunstschatten te bewonderen, een prachtig orgel en maar liefst 290 gebrandschilderde ramen. Het klooster Walkenried, in het zuiden van de Harz, werd in 1127 aan de cisterciënzers overgedragen en was in zijn bloeitijd één van de rijkste en machtigste van Duitsland. De ruines die er van zijn overgebleven zijn zeer indrukwekkend.

Speeltuinen/educatieve parken
In Bad Harzburg vindt u het Skyrope klimpark, één van de grootste klimparken van de Harz en door de vele verschillende obstakels één van de meest uitdagende parken van het land.

Dierentuinen 
In het vogelpark Walsrode kunt u zowel inheemse vogels als onbekende exotische soorten bewonderen. Een leuk uitje met kinderen is een “safari” in het Serengeti park. Hier lopen zo’n 1.500 dieren rond, inclusief giraffen, zebra’s, antilopen, leeuwen, beren, bavianen, olifanten enzovoort. Ook Europa’s grootste kinderboerderij is hier te vinden.

Kastelen
In de historische vakwerkstad Stolberg vindt u een prachtig slot en het museum “Alte Münze”, de voormalige Munt. Voor Nederlanders is deze stad extra interessant vanwege de nauwe banden met het Nederlandse koningshuis.

Overige bezienswaardigheden 
Het Europa-Rosarium in Sangerhausen is ruim 12 hectare groot, en u treft hier duizenden soorten rozen aan. Zeker in de bloeitijd, vanaf juni, een aanrader voor alle liefhebbers!