Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Alle vakantiehuizen die je in het Zwarte Woud kunt huren, liggen in de prachtige natuur van dit groene gebied. Dit betekent dat je helemaal tot rust kunt komen in de natuur als je een vakantiewoning in het Zwarte Woud boekt en bovendien eenvoudig wandel- en fietstochten kunt organiseren in dit natuurgebied in Duitsland. Bekijk het aanbod vakantiehuizen Zwarte Woud op deze pagina en boek jouw favoriete vakantiewoning in dit groene gebied in Duitsland.

Lees meer

Alle plaatsen in Zwarte Woud

Vakantiehuis in Zwarte Woud - Duitsland huren

Het Zwarte Woud is de naam van een dichtbebost gebied en middelgebergte in het zuidwesten van Duitsland. Het gebied ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, aan de Rijn en aan de grens van Frankrijk. In het groene gebied vind je niet alleen dichte bossen, maar ook diverse meren en hoge bergtoppen. Door de groene omgeving van het Zwarte Woud, wordt deze regio in Duitsland voornamelijk bezocht door toeristen die van wandelen en fietsen in de natuur houden.

Het Zwarte Woud ligt in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland, en grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Het is een middelgebergte, een bosrijk gebied waar de bronnen van de Donau en de Neckar liggen. Het hele jaar door is deze regio een ideaal vakantiegebied, met wintersport, prachtige natuur, een groot aanbod op cultureel gebied en veel mogelijkheden voor watersport. Het zal u dan ook niet verbazen dat in het Zwart Woud vakantiehuisjes in alle soorten en maten te huur zijn.

Streek 
Het landschap in het zwart woud is bijzonder gevarieerd. Met bergtoppen tot wel 1500 meter hoogte (de Feldberg), maar ook uitgestrekte bossen, prachtige dalen, beken en meren, zoals de pittoreske Mummelsee. In het westelijke deel, met vruchtbare dalen, bevinden zich vele wijngaarden waar de druiven voor de heerlijke Badewijnen geteeld worden. Ook het aanbod van recreatie en vermaak is in het Zwarte Woud groot en veelzijdig, of u nu sportief bezig wilt zijn of juist op zoek bent naar rust, genot en ontspanning. Een prachtige vakantieomgeving vlakbij uw eigen vakantiehuis in het Zwarte Woud

Voor liefhebbers van de watersport bieden de Titisee of de Schluchsee mogelijkheden te over. En voor wintersporten geldt hetzelfde - vooral het langlaufen is hier zeer populair. Maar ook voor de alpine-skiër zijn er goede faciliteiten. Op cultureel gebied is er in het Zwarte Woud ook meer dan genoeg te doen. Er zijn bijvoorbeeld vele burchten, kastelen, kerken en kloosters te bezichtigen. Bijzonder zijn de traditionele boerderijen van deze streek, de "Schwarzwaldhäuser", die u onder andere in Gutach kunt vinden. Een leuk idee is ook een tochtje met een van de museumtreinen, die u onder andere kunt vinden in Baden en Rastatt. U zult versteld staan van het indrukwekkende natuurschoon dat u langs de route kunt bewonderen. En temidden van al die dichte bossen, weidse dalen, wijngaarden en pittoreske dorpjes zult u geen moeite hebben om in het Zwarte Woud een vakantiehuis te zoeken.

Klimaat Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is het gebied met de meeste zonuren van Duitsland, en het klimaat is er vooral zomers aangenaam. De ligging is erg beschut. Toch lijkt het klimaat hier veel op dat van Nederland. Maar als er een bui of onweer tussen de bergen blijft hangen kan het behoorlijk tekeer gaan. Januari is de koudste maand, juli de warmste met gemiddelden van zeventien tot twintig graden Celsius.

Het Zwarte Woud is geen deelstaat, en daarom is er ook geen sprake van een echte hoofdstad. Er zijn echter wel verschillende steden die zeker een bezoek waard zijn. Karlsruhe, Pforzheim, Baden-Baden en Rastatt in het noorden bijvoorbeeld bieden u talrijke musea, kastelen, paleizen en parken.

Karlsruhe
Karlsruhe neemt hier een bijzondere plaats in, ten eerste omdat het een zeer uniek, waaiervormig stratenplan heeft met brede avenues, maar ook omdat hier twee zeer verschillende kastelen staan: het Karlsruhe Schloss in barokke stijl waar tegenwoordig het Badisches Landesmuseum gevestigd is, en het Gottesaue kasteel in het oosten, dat juist een voorbeeld van renaissancebouwkunst is.

 

In het centrale deel van het Zwarte Woud liggen Rottweil, Donaueschingen, Triberg, en Offenburg. In Donaueschingen kunt u een barokke kerk en een mooi paleis bezoeken. In de tuin van dit paleis ligt de (symbolische) bron van de Donau – de echte oorsprong van deze rivier ligt namelijk een paar kilometers meer landinwaarts.

Freiburg
De enige grote stad in het zuiden van deze regio is Freiburg, met mooie stadspoorten, een museum voor moderne kunst en natuurlijk de beroemde “Münsterkirche”. Deze kerk is eigenlijk de O.L.Vrouwekathedraal, waarvan de bouw begon in de 13e eeuw toen Freiburg handelsrechten had verworven. Het is een gotische kathedraal met een koor met de vele kapellen en een toren van 116 meter hoog.

Musea
In Furtwangen staat het belangrijkste uurwerkmuseum van de wereld, met koekoeksklokken en uurwerken van over de hele wereld. U kunt hier ook demonstraties van draaiorgels en andere muziekinstrumenten bekijken. Een leuk tussendoortje is het openluchtmuseum Vogtsbauernhöfe bij Gutach, met kopieën van gebouwen die van de 17e tot de 19e eeuw in het Zwarte Woud gestaan hebben

Kerken en kloosters 
Iets ten noorden van Calw ligt de ruïne van het oude klooster van Hirsau, ooit het grootste klooster van Duitsland. Er zijn grote delen verdwenen, maar de Romaanse toren en het bijbehorende museum dat u hier kunt bezoeken maken deze plek toch meer dan de moeite waard. Klooster Sankt-Peter in het gelijknamige dorp is een benedictijner abdij uit de 11e eeuw. De abdij is rijk versierd in barokke stijl en heeft een bijzondere bibliotheek.

Speeltuinen/educatieve parken
Als u met kinderen op vakantie bent is een bezoek aan het Europa-Park in Rust bijna verplichte kost – dit is Europa’s grootste attractiepark met shows, achtbanen en nog veel meer.

Dierentuinen 
Tierpark Mundenhof bij de Titisee is een ruim opgezet park waar u tijdens een uitgebreide wandeling allerlei soorten dieren ziet, in verblijven die gegroepeerd zijn per continent.

Kastelen
In Rastatt staat het Schloss Favorite, een prachtig rococo bouwwerk waar tegenwoordig een museum met veel porselein in gevestigd is. Schloss Schönau, ook wel het “Trompeterschloss” genoemd, is geheel gerenoveerd nadat een brand grote delen van de stad Bad Säckingen had verwoest. In het kasteel is nu een museum over de vroege geschiedenis van deze regio gehuisvest.

Overige bezienswaardigheden 
Zauberland am Kinzig is een bijzonder natuurpark waar bezoekers worden gestimuleerd om de natuur met alle zintuigen te ontdekken aan de hand van de elementen en bijzondere landschapstuinen. Van de waterval van Triberg wordt gezegd dat het de hoogste waterval van Duitsland is. Er is een leuke wandeltocht langs de watervallen uitgezet.