Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Heb je Amsterdam al vele malen bezocht en wil je een andere stad in de provincie Noord-Holland bezoeken? Breng dan eens een bezoek aan de hoofdstad van de provincie, namelijk de stad Haarlem. Haarlem is niet alleen de ideale stad voor mensen die graag winkelen, maar is ook erg gezellig door de vele restaurants, cafés en terrasjes die je in de stad tegenkomt.

Lees meer

Vakantiehuis in Noord-Holland - Nederland huren

 

Een vakantiehuis in Noord-Holland is een prima uitvalsbasis om deze verrassende provincie te ontdekken. Want Noord Holland is een provincie met vele verrassingen. De meeste mensen zullen hier vooral dichtbevolkte, stedelijke gebieden verwachten, maar er is meer. Watersportliefhebbers zijn hier op de juiste plek en ook liefhebbers van cultuur kunnen in Noord-Holland hun hart op halen. Ook het aanbod aan leuke, gezellige vakantiehuisjes in Noord-Holland is buitengewoon groot.

Streek 
Men zou kunnen zeggen dat Noord Holland uit twee delen bestaat, met het Noordzeekanaal (en vroeger het IJ) als natuurlijke afscheiding. Zuidelijk van deze grens liggen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Haarlem, de Haarlemmermeer en het Gooi. Er boven liggen de Zaanstreek, Waterland, de polders Schermer, Beemster, Wormer en Purmer en helemaal in het noorden West-Friesland, de Wieringermeer, het voormalige eiland Wieringen en het Waddeneiland Texel.

Veel toeristen, vooral die uit het buitenland, zullen in eerste instantie naar deze streek komen vanwege de bekende toeristische trekpleisters, zoals de stad Amsterdam met haar vele musea en attracties en de molens van de Zaanse Schans. Toch hebben ook de natuurlijke recreatiegebieden in deze regio heel veel te bieden. U kunt er volop fietsen, zwemmen, golfen, kanoën, klimmen, wandelen en nog veel meer. En na al die inspanningen kunt u natuurlijk heerlijk uitrusten in een van de vele vakantiehuizen in Noord-Holland.

Haarlem
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is niet Amsterdam maar Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland. Deze stad heeft een bijzonder stadhuis dat de bouwstijlen van meerdere eeuwen combineert. Vlakbij staat de Grote Kerk, die een bezoek zeker waard is, al is het alleen al vanwege het prachtige orgel. Haarlem heeft ook verschillende interessante musea: het Frans Halsmuseum, met veel werken van een groot aantal Nederlandse en Vlaamse meesters, en ook het Teylers Museum dat moeilijk te omschrijven is omdat het zulke uiteenlopende collecties omvat.

Ook bijzonder is Alkmaar, met de beroemde Kaasmarkt, waar de kaas nog op traditionele manier gewogen wordt in De Waag. In datzelfde gebouw is ook het Kaasmuseum gehuisvest. Hier komt u alles te weten over zuivelproducten door de eeuwen heen. In Hoorn kunt u het Westfries Museum bezoeken, dat een beeld geeft van de historie van stad en regio. Ook Volendam is een plaatsje dat tot de verbeelding spreekt, met pittoreske straatjes en een charmante haven. De zogenoemde “parel van de Zuiderzee” is echter wel behoorlijk toeristisch.

Andere leuke steden in deze regio zijn Den Helder, waar u het Marinemuseum (met onderzeeboot) kunt bezoeken, Schagen (met een charmant automuseum) en Medemblik waar u Kasteel Radboud aantreft. In dit 13e eeuwse kasteel bewaart men een collectie voorwerpen die de historie van het gebouw belichten. Daarnaast is er een vaste tentoonstelling over het dagelijkse leven in de Middeleeuwen

Klimaat Noord-Holland

Noord-Holland kent een uitgesproken zeeklimaat, waardoor echte extremen niet veel voorkomen. Er staat hier echter wel vaak een stevige wind. De provincie heeft over het algemeen gematigde temperaturen in de zomer en meestal niet al te lage temperaturen in de winter. Kenmerkend is de grote hoeveelheid zon in het voorjaar en de voorzomer, vooral vlak aan zee. Daar en op Texel bevinden zich de zonnigste plekken van het land.

Musea
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is een geregistreerd museum dat de geschiedenis van de stoomtram in Nederland belicht. In Spanbroek staat het Scheringa Museum, een particulier initiatief dat voornamelijk is gewijd aan magisch-realistische kunst.

Kerken 
De Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam is de Nationale Kerk van Nederland. Er worden regelmatig tentoonstellingen en evenementen georganiseerd, en u vindt hier ook het graf van de beroemde dichter Joost van den Vondel.

Speeltuinen/educatieve parken
In Enkhuizen vindt u Sprookjeswonderland, een park dat vooral voor de kleintjes bijzonder leuk is. Er is een kabouterdorp, een speeltuin, een sprookjesdorp en nog veel meer.

Natuurgebieden en parken
De Hortus Botanicus in Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld en was van oorsprong een medicinale kruidentuin. Nu groeien hier in de tuin en de kassen ruim 4.000 soorten planten.

In Den Helder bevindt zich Oranjerie De Groene Parel, met een prachtige collectie tropische planten en de grootste Japanse tuin met stromend water in Nederland. Ook de cactuscollectie van deze Oranjerie is bijzonder.

Overige bezienswaardigheden
Fort Kijkduin in Den Helder is een mooi gerestaureerd fort met een voor Europa uniek zeeaquarium, gebouwd in de onderaardse beuken van het fort. U ziet hier schitterende aquaria met ieder een eigen thema en een meterslange lange glastunnel waardoor u als het ware over de zeebodem kunt lopen.

Liefhebbers van bloemen mogen FloraHolland in Aalsmeer niet missen. Op de galerij van het bezoekerscentrum van de bloemenveiling boven de werkvloer kunt u met eigen ogen zien hoe het veilingproces in 's werelds grootste bloemenveiling in zijn werk gaat. De Amsterdam Dungeon is een spectaculaire combinatie van museum en attractie die de meest griezelige delen van de geschiedenis tot leven brengt.

Fort Pampus was een van de forten die Amsterdam moesten beschermen tegen vijandelijke invallen. Tegenwoordig worden hier rondleidingen georganiseerd, maar ook speurtochten en andere kinderactiviteiten, en er is een bezoekerscentrum met informatie over de geschiedenis van het eiland en het fort.