Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Limousin is niet zo bekend onder toeristen uit ons land, maar dit betekent niet dat het Franse gebied niet de moeite waard is om te bezoeken. In Limousin is niet alleen prachtige groene natuur te vinden, maar zijn er tevens interessante bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Denk hierbij aan prachtige kastelen, maar ook aan oude kerken die je in diverse kleine en authentieke dorpen kunt vinden. Wil jij de regio Limousin verkennen vanuit een comfortabele vakantiewoning? Bekijk dan ons totale aanbod vakantiehuizen Limousin en kies jouw favoriete woning.

Lees meer

Vakantiehuis in Limousin - Frankrijk huren

Limousin is een voormalige regio in het midden van Frankrijk. De reden dat er gesproken wordt over een voormalige regio en niet over een bestaande regio, heeft te maken met de herindeling van 1 januari van 20 16. Door de herindeling van Frankrijk is Limousin geen regio meer, maar hoort het gebied nu bij een andere regio.

De grote massa heeft Limousin nog niet ontdekt en daarom is de regio vooral interessant voor rustzoekers. Toch zijn er voldoende bezienswaardigheden en cultureel erfgoed zoals kastelen, prehistorische grotten en veel leuke stadjes. Maak vanuit uw vakantiehuis in Limousin uitstapjes naar Plateau de Millevaches, het meer van Vassivière en de vallei van de Dordogne.

Speel gezellig een potje pétanque met of tussen de anderen vakantiegangers of maak vanuit uw vakantiehuisje in de Limousin wandeltocht door het prachtige landschap. Maar ook fiets- of mountainbikeroutes zijn er voldoende. De vakantiewoningen in de Limousin zijn voor golfliefhebbers een aanrader. Er zijn vele 9 en 18 holes golfbanen, bijvoorbeeld in de hoofdstad Limoges. Keuze genoeg voor jong en oud en ‘s avond heeft u een gezellige tijd met zijn allen in één van de vele vakantiewoningen die Limousin regio rijk is.

Streek
De streek Limousin ligt in het middenwesten van Frankrijk, en is één van de groenste streken van Frankrijk. Met de Auvergne aan de ene kant en de Dordogne en Lot aan de andere is het soms glooiend, heuvelachtig en bebost, maar er zijn ook ruige delen met diepe kloven en snel stromende rivieren.

De regio omvat de drie departementen Haute Vienne, Corrèze en Creuse. Heel bekend is de streek vanwege het roodbruine Limousin-rund, sterke, gespierde runderen waarvan het vlees van bijzondere kwaliteit is. Het landschap is heuvelachtig en op veel plaatsen nog ongerept. Dit gebied, dat ligt in de uitlopers van het Massif Central, heeft de oudste ‘bergen’ van Frankrijk. Door erosie zijn de vulkanen en hoge bergen langzaam heuvels geworden, waarvan de hoogste, de Monts de Blond, 565 meter hoog is. De Limousin wordt doorkruist door verschillende rivieren, zoals de Vézère en de Dordogne.

Steden Limousin

Limoges
Hoofdstad van de Limousin is Limoges. Hier is van alles te doen en te zien. Bezoek bijvoorbeeld de gotische kathedraal Saint-Étienne, het Musée municipal in het voormalig bisschoppelijk paleis of de 12e eeuwse bruggen over de rivier de Vienne. Limoges is wereldberoemd vanwege haar porselein, dat dan ook overal te koop is.

Ook vindt u hier een verzetsmuseum, de ‘Cité des Métiers et des Arts’ en het Musée National Adrien-Dubouché. Dit museum heeft een van de rijkste collecties keramiek van Frankrijk. Bijzonder zijn ook de onderaardse gangen onder de Abdij van la Règle, uitgegraven in het Gallo-Romeinse tijdperk en de middeleeuwen. In totaal 30 km lang, maar slechts een klein gedeelte, vlakbij de kathedraal, is open voor bezoekers.

Collonges-la-Rouge
Collonges-la-Rouge mogen bezoekers van deze streek eigenlijk niet missen. Het ligt in het uiterste zuiden van de Limousin, in het departement Corrèze. Het is een schilderachtig dorpje dat vrijwel helemaal is gebouwd uit rood zandsteen, waardoor het ook wel liefkozend “de robijn van Frankrijk” genoemd wordt. Andere bekende plaatsen zijn Aubusson (bekend om de tapisserie), Chassenon met haar geneeskrachtige bronnen en het bijzondere badhuis dat is opgetrokken uit meteorietstenen, en de stadjes Argentat en Beaulieu.

De Roches du Fee, Le Chaos en het Lac Fromental zijn absoluut de moeite van een bezoek waard. Natuurliefhebbers kunnen ook de Fosses de L'Ermitage, Fosses du Diable en de Fosse Mobile in het Braconne woud niet overslaan, met unieke gebieden die door meteorieten en onderaardse instortingen ontstaan zijn.

Klimaat Limousin

Limousin heeft een gematigd zeeklimaat met veel zonneschijn. Vooral de warme Golfstroom laat zijn invloed hier gelden. De lente is licht en groen, de zomers meestal warm en droog, en in de herfst is het met temperaturen van 23? C ook nog bijzonder aangenaam. Winters zijn meestal kort en zacht, zonder heftige sneeuw of nachtvorst.

Reistips Limousin

Vulcania in St Ours les Roches is een science park gewijd aan vulkanen, aardwetenschappen en wetenschap van het heelal, met tentoonstellingen die de bezoeker een compleet beeld geven van de krachten van de aarde.

Bij het plaatsje Arnac-Pompadour kunt u gaan kijken in de paardenrenstallen van Napoleon, die nog steeds in gebruik zijn. In het zelfde dorp vindt u ook het "Chateau de la Marquise", een schitterend bouwwerk met vele torens en een prachtige tuin.

Bij Veyrac vindt u Feeriland, een soort Madurodam met allerlei maquettes, van een Gallisch dorp tot een mierenstad.

Niet te missen voor dierenliefhebbers: in wolvenpark Les Loups de Chabrieres dichtbij Gueret, midden in een beschermd natuurreservaat, kunt u deze fantastische dieren ontmoeten in hun eigen natuurlijke omgeving.

Het Château de Val is een 15e eeuws kasteel met zes spitse torens, boven op een rots op een eilandje in het meer van Bort met prachtige gebeeldhouwde schoorstenen en een gotische kapel.

Het zogeheten “martelaarsdorp” Oradour-sur-Glane is op 10 juni 1944 geheel vernietigd door Duitsers, waarbij 642 mensen omkwamen. Het hele dorp is, als een gedenkteken, intact gelaten, precies zoals het was op het moment dat het aangevallen werd.

In Chenerailles ligt het Chateau de Villemonteix, een prachtig voorbeeld van de vroege renaissance, waar veel wandtapijten uit Aubusson en Vlaanderen te bezichtigen zijn.

In Donzenac is een groeve waar leisteen gewonnen wordt, de Pans de Travassac. U kunt hier zien hoe leisteen met de hand wordt bewerkt en gespleten en tot dakbedekking wordt gemaakt.

In de oude waterreservoirs van Limoges bevindt zich nu een groot aquarium, Aquarium du Limousin.

'Velo-railen' in Bussière-Galant - fietsen met z'n vieren op een fiets met vier wielen over een oud treinspoor.