Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Boek je een vakantiehuis in Sauerland, dan weet je zeker dat je omringd wordt door de natuur. Vanuit je vakantiewoning kun je eenvoudig lange wandelingen maken door de prachtige natuurgebieden van Sauerland en ook het organiseren van lange fietstochten is mogelijk. Bekijk ons grote aanbod vakantiehuizen Sauerland op deze pagina en zoek jouw favoriete vakantiewoning voor een geslaagde vakantie.

Lees meer

Vakantiehuis in Sauerland - Duitsland huren

Het Duitse gebied Sauerland wordt ook wel het Sauerland genoemd en betreft een groen gebied in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen. Vergelijk je Sauerland met het gebied langs de Rijn in het westen en het Ruhrgebied in Duitsland, dan is Sauerland minder dichtbev olkt. Door de prachtige natuurgebieden tussen de bergen en heuvels in het gebied, is het een populaire reisbestemming voor veel Nederlanders. Daar komt nog bij dat het gebied in de buurt van ons land ligt, waardoor je eenvoudig en snel vanuit Nederland naar Sauerland kunt reizen.

Het Sauerland is een echt vakantiegebied en biedt de bezoeker zowel culturele bezienswaardigheden als heel veel natuurschoon. Het landschap is heuvelachtig, met uitgestrekte bossen, heldere beekjes en groene weiden. Bijzonder zijn de druipsteen grotten of stap vanuit uw vakantiehuis in Sauerland op de fiets, om deze mooie regio te verkennen. In de winter kunt u er prima skiën of te snowboarden en dit alles op nog geen 4 uur rijden van Utrecht. Kortom een uitstekende regio voor een welverdiende vakantie, daarbij heeft u een grote keuze in vakantiehuizen in het Sauerland.

Streek 
Met uitgestrekte bossen, zonnige dalen en gezellige dorpjes is het Sauerland een zeer aantrekkelijke bestemming voor een wandelvakantie. De vele zeldzame vogels en planten in de prachtige natuurgebieden en het goed aangegeven netwerk van paden zorgen er voor dat wandelaars hier volop aan hun trekken komen. Ook fanatieke fietsers en mountainbikers kunnen hier terecht: “Bike-Arena Sauerland” met een totale lengte van 1400 kilometer zal hen zeker bevallen.

Het Sauerland loopt in het westen tot aan de bergen, in het zuiden tot aan Siegerland. Het noorden grenst aan het Ruhrgebied en Westfalen, en in het oosten liggen de hoogvlakten rondom Winterberg en het Lenne- en Rothaargebergte. De Kahle Asten is met 841 meter de hoogste top van Sauerland. De streek biedt grotten, stuwmeren, heuvels en beekjes, maar ook attractieve oude stadjes, pretparken en musea - een gebied met voor elk wat wils. En ook het aanbod aan vakantiewoningen in het Sauerland is bepaald niet zuinig; altijd het ideale uitgangspunt voor uw verblijf in deze regio.

Het prachtige landschap staat vol met karakteristieke dorpjes met prachtig vakwerk. Er zijn eeuwenoude historische stadscentra, prachtige kerken, oude kloosters, burchten en kastelen. Bovendien heeft dit gebied het grootste aaneengesloten grottenlandschap van Duitsland. Al met al dus een streek die bijna iedere bezoeker wel iets leuks te bieden heeft.

Klimaat Sauerland

Deze streek heeft een gematigd klimaat met milde temperaturen. De warmste maand is juli, met een gemiddelde temperatuur van 21°C. Het Sauerland is wel vrij nat, en de meeste neerslag valt in december en februari. Die neerslag bestaat echter vaak uit sneeuw - Sauerland is daardoor het skigebied dat het dichtst bij Nederland ligt.

Het Sauerland is geen deelstaat, en heeft daarom ook geen echte hoofdstad. Er ligt echter wel een groot aantal steden en stadjes die zeker een bezoekje waard zijn. De voor Nederlanders meest bekende toeristische plaats in het Hochsauerland is Winterberg. Deze plaats, en de dorpen die er omheen liggen, zijn in ieder geval ideale verblijfsoorden voor een bezoek aan deze regio, vooral voor diegenen die komen voor de wintersport.

Schmallenberg
Schmallenberg ligt op 410 meter hoogte en is zeer geschikt voor zowel winter- als zomeractiviteiten. Er zijn hier diverse bezienswaardigheden, zoals een barokke kerk en een renaissancekapel in het Kurpark. De zwart-witte vakwerkhuizen geven het stadje een leuke uitstraling.

 

Korbach
Korbach heeft door haar ligging op een kruising van twee belangrijke wegen (Keulen - Leipzig en Bremen – Frankfurt) ooit een belangrijke functie ingenomen. Er zijn nog steeds bouwwerken die aan dit rijke verleden herinneren, zoals de Killiankerk, de St. Niklaaskerk, het mooie stadhuis, de dubbele stadsmuur en de vijf dubbele stadspoorten die voor het grootste gedeelte behouden gebleven zijn, evenals een aantal verdedigingstorens.

Eslohe 
Eslohe is de belangrijkste plaats van de gelijknamige regio. In de historische stadskern staan nog veel ruim 200 jaar oude vakwerkhuizen, en u vindt hier ook een machinemuseum. Wittgenstein is bijzonder omdat veel van de huizen hier niet alleen op het dak, maar in hun geheel met leisteen bekleed zijn.

Musea
Het ertsmijnmuseum in Ramsbeck is gevestigd waar de mijnwerkers zich vroeger wasten. U ziet hier de geschiedenis van de mijnbouw, van de Middeleeuwen tot aan de sluiting van de mijn. Vanuit het museum kunt u met een trein naar de centrale gang in de Dörnberg. In het klooster Grafschaft in Schmallenberg is een museum voor kunst en geschiedenis te bezoeken. In het museum zijn o.a. kloostergebouwen en bouwsculpturen te zien, maar ook liturgische voorwerpen, paramenten, relikwieën en boeken uit de kloosterbibliotheek.

Kerken
In Attendorn staat een katholieke parochiekerk uit de 12e eeuw waarvan alleen de toren nog origineel is. De bijnaam van deze mooie kerk is de Sauerländer Dom.

Speeltuinen/educatieve parken
Fort Fun Avonturenpark in Bestwig is een leuk familiepark met een groot aantal spannende attracties.

Dierentuinen
In Willingen vindt u het Wild- und Freizeitpark Willingen in een prachtige, bosrijke omgeving. U kunt hier onder andere een roofvogelshow bijwonen, een Dinopark en een sprookjes- en kabouterbos bekijken, en de kinderen zullen genieten van de vele speeltoestellen die er staan.

Niet ver van Eckenhagen vindt u het Affen- & Vogelpark, een combinatie tussen een dierentuin, een kinderboerderij, een speelpark en een volière.

Kastelen
Het stadje Siegen heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie van het Huis van Oranje. Het Untere en Obere Schloss, twee kastelen net buiten de stad, herinneren aan de tijd dat de Nassaus hier zetelden. Het Obere Schloss is open voor het publiek en maakt deel uit van het Siegerland museum

Overige bezienswaardigheden
De Atta-grotten bij Attendorn vormen het grootste druipsteenlabyrint in deze streek, en zijn ontstaan door miljoenen jaren van erosie. Er is hier zelfs een gezondheidsgrot – men beweert dat de natuurstenen rotswanden werken als grote natuurlijke filters die de binnendringende lucht bevochtigen, zodat de lucht schoner zou zijn dan buiten. Ook de Bilstein-grotten bij Warstein zijn een bezoek waard, met een totale lengte van ongeveer 2 km. en een diepte van bijna 50 m. Bij opgravingen zijn in deze grotten fossielen, gebruiksvoorwerpen en skeletten uit het stenen tijdperk gevonden. Bierliefhebbers mogen zich het bezoekerscentrum van Warsteiner niet laten ontgaan. In een van de modernste brouwerijen van Europa leert u hier alle ins en outs van het brouwproces kennen.