Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Zoek jij een vakantiewoning op het eiland Sicilië? Bekijk dan het totale aanbod vakantiehuizen Sicilië op deze pagina. Door het grote aanbod vakantiehuizen Sicilië voor diverse reisgezelschappen en in diverse prijscategorieën, is er altijd wel een vakantiehuis op het eiland te vinden dat bij jou past en bovendien binnen je reisbudget valt.

Lees meer

Alle plaatsen in Sicilië

Vakantiehuis in Sicilië - Italië huren

Sicilië is een eiland en een regio van Italië. Het eiland ligt in de Middellandse Zee, ten noordoosten van het Noord-Afrikaanse land Tunesië. Het eiland is voornamelijk geliefd onder liefhebbers van vakanties vol zon, zee en strand, want in totaal heeft het eiland maar lief st 1000 kilometer aan prachtige stranden. Daar komt nog bij dat er niet veel strand te vinden is op het eiland, maar het aangename klimaat bovendien goed bijdraagt aan een vakantie vol zon, zee en strand. De hoofdstad van het eiland is de stad Palermo en ook deze stad is populair onder toeristen.

Algemeen
Het eiland Sicilië ligt ten zuidwesten van Italië in de Middellandse Zee en het is een populaire vakantiebestemming voor de Italianen zelf en voor Noord Europeanen. Vooral voor strand- en zeeliefhebbers is Sicilië met zijn heerlijke warme zomers een paadijs. De lengte van de kust is meer dan 1.000 kilometer lang, dus er is genoeg ruimte voor iedereen.

Ongerepte natuur 
Het binnenland van Sicilië is zo goed als leeg en daarom is er nog veel ongerepte natuur te vinden. Onze vakantiehuizen op Sicilië staan vooral in en rondom plaatsen aan de kust. Vanaf de plaats Catania aan de oostkust kan men in de verte de beroemde nog werkende vulkaan de Etna (3.323 meter hoog) zien. Deze berg is de hoogste op het eiland en moet u beslist van dichtbij gaan bekijken als u in een van onze vakantiehuizen op Sicilië bent. Rondom de Etna zijn er veel fruitplantages te zien en het fruit is in de zon gerijpt veel smaakvoller en sappiger dan bij ons in Nederland. Dus sla uw slag en eet veel fruit.

De geschiedenis
Sicilië heeft een zeer bewogen geschiedenis met wisselende heersers en daarom zijn hier ook ruïnes en overblijfselen van deze verschillende culturen te vinden. De Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden hebben hier hun sporen achter gelaten. Ook in de 15e eeuw kwamen er migranten naar Sicilië, zoals veel Albanezen in de omgeving van Palermo. Zij vluchtten destijds vanwege de Ottomaanse overheersing. In de steden op Sicilië zijn nu veel migranten uit China en uit Afrika.

Het landschap
Het landschap op Sicilië is zeer gevarieerd. Naast de Etna, de bergen eromheen en de laagvlaktes, zijn er in het noorden van Sicilië grote groene wouden te vinden. In het midden van dit grote eiland ligt het meer Lago Pergusa, dat ongeveer 1 x 1,5 kilometer lang en breed is. Hieromheen ligt het racecircuit Autodromo di Pergusa waar jaarlijks verschillende autoraces worden gehouden. U kunt hier heerlijk wandelen en van het meer genieten.

Eten en drinken
Wat een pizza is en spaghetti dat hoeft niemand u nu meer te vertellen. Hoewel het Italiaanse ijs ook wereldberoemd is wordt het op Sicilië op een andere manier gegeten dan op het vasteland. Hier krijg je een waterig ijsje met of zonder slagroom samen met een broodje. Dit wordt meestal als ontbijt gegeten en men noemt het de ‘granita’. En last but not least: de Italiaanse wijnen. Sicilië is een van de belangrijkste wijnleveranciers van Italië. Dus geneer u niet en ga tijdens uw vakantie op Sicilië bij de verschillende wijnhuizen proeven.

Klimaat Sicilië

Het eiland Sicilië heeft een heerlijk Mediterraan klimaat wat betekent dat er warme zomers en zachte winters zijn. In onze vakantiehuizen op Sicilië kunt u in de zomer genieten van een gemiddelde temperatuur aan de kust van rond de 26° graden en in de winter rond de 10. Aan de zuidkant van Sicilië kan het veel heter worden, soms wel tot 40°. In het binnenland is het op Sicilië een stuk koeler, rond de 19° in de zomer en rond 5° in de winter. In de zomermaanden valt er nauwelijks tot geen regen. Van oktober tot februari heb je de meeste kans op regen, met name in de noordkant van het eiland.

De natuur 
Dit prachtige Italiaanse eiland is door de Etna, een actieve vulkaan die in 2001 voor het laatst uitbarstte, wereldwijd bekend. Het is de grootste actieve vulkaan van Europa en is dominant aanwezig in het heuvelachtige landschap. De lava die uit de vulkaan stroomde heeft er voor gezorgd dat de velden rondom de berg zeer vruchtbaar zijn. Hier vind je de vele fruitboomgaarden en wijngaarden die Sicilië rijk is. In de lente kan je op Sicilië zomer en winter tegelijk beleven. Vanuit onze vakantiehuizen op Sicilië is de natuur nooit ver weg. Het eiland is met zijn talrijke beschermde natuurgebieden een wandeleiland bij uitstek. Vier regionale parken op Sicilië, het Parco Etna, de Alcantara kloof, het Madonie park en het Nebrodi park biedt de vakantiegangers schitterende wandelgebieden met kloven, rotsen, bergen, rivieren en meren. Op Sicilië is één zijn met de natuur geen kunst.

Duiken op Sicilië
Tijdens je verblijf in een van onze vakantiehuizen op Sicilië wil je waarschijnlijk ook iets nieuws beleven. Dat komt goed uit want rondom dit eiland zijn er prachtige duiklocaties, de verborgen onderwater natuur. Ten oosten van het stadje Taormina ligt het eiland Isola Bella, waar een van de vele duikscholen op Sicilië zit en bij Cefalu en bij Messina zijn ook mooie duiklocaties. Vanuit onze vakantiehuizen op Sicilië kunt je bijna overal langs de kust ook snorkelen waar je van het adembenemende onderwater landschap en de vissen kunt genieten. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen.

Steden Sicilië

Palermo
De hoofdstad van het eiland Sicilië is een fraaie stad die u beslist moet bezoeken als u in een van onze vakantiehuizen op Sicilië bent. De verschillende culturen die zich er in de loop der eeuwen manifesteerden, hebben zich vermengd tot een eigen cultuur. De Feniciërs, de Grieken, de Romeinen en de Vandalen namen de stad in beslag en later maakte Palermo deel uit van het Byzantijnse rijk waarna het in Moorse handen terecht kwam. Vanaf 1071 veroverden  de Normandiërs Sicilië die het Arabisch fort tot Palazzo di Normanni ombouwden. Zij waren het die andere bouwwerken aan de stad toevoegden, waaronder de kathedraal en de kerk San Giovanni degli Eremiti. In de eeuwen daarna werden er met verschillende verbouwingen en stijlen veranderingen aangebracht waardoor de unieke bouwwerken in Palermo een bijzondere mix aan stijlen laten zien.

Catania
Hoewel Catania ongeveer dezelfde geschiedenis heeft als Palermo, staat de stad bekend om zijn barokke gebouwen. Het historische stadscentrum staat sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1693 werd Catania door een uitbarsting van de Etna geheel verwoest. Daarna werd het in de Italiaanse barokstijl weer opgebouwd. De kathedraal van Catania die gewijd is aan de heilige Agatha, was oorspronkelijk uit de 11e eeuw maar werd eveneens na de vulkaanuitbarsting in 1693 herbouwd. De stad staat vol met kerken en paleizen. Daarnaast zijn de Olifantenfontein op het Piazza del Duomo en het Romeinse theater met 7.000 zitplaatsen enkele andere bezienswaardigheden. Als u in een van onze vakantiehuizen op Sicilië bent moet u beslist Catania bezoeken.

Messina
De stad Messina ligt in het noordoosten van het eiland en ligt op het smalste gedeelte, nog geen 4 kilometer van het vasteland. Als u met de auto op vakantie naar Sicilië bent gekomen, dan heeft u waarschijnlijk de overtocht gemaakt door de Straat van Messina. Ook de stad Messina heeft evenals Palermo en Catania een roemrijke geschiedenis achter de rug. De Dom van Messina is een fraai bouwwerk en het Nationaal en het Zoölogisch Museum zijn enkele bezienswaardigheden. Een interessant feit is dat de Messiniaanse Crisis, die zo’n 6 miljoen jaar geleden ontstond waarbij de Middellandse Zee gedeeltelijk droog viel, in 1867 werd ontdekt door een Zwitserse geoloog die rondom Messina fossielen vond die daarvan het bewijs leverden.

Syracuse 
Deze hoofdstad van de gelijknamige provincie Syracuse werd in 2005 samen met de nabijgelegen Rotsnecropolis van Pantalica geplaatst op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Evenals de andere hierboven beschreven steden heeft Syracuse een gelijksoortige geschiedenis gekend. Onze eigen admiraal Michiel de Ruyter stierf hier in 1676 aan wondkoorts. Een aantal bezienswaardigheden van Syracuse zijn het Grieks theater, Ortigia, het eiland met het historische centrum, de Dom van Syracuse, het kasteel Castello Maniace en de ruïnes van de tempel van Apollo.

Reistips Sicilië

Vanuit al onze vakantiehuizen op Sicilië kan je allerlei excursies maken naar een van de vele opgravingen en gebouwen uit de oudheid maar ook naar de natuur. Een van de meeste bijzondere locaties is de Vallei der Tempels aan de rand van Agrigento. Hier zijn acht indrukwekkende tempels te zien die enkele eeuwen voor Christus gebouwd werden, gewijd aan figuren uit de Griekse mythologie zoals de tempels van Olympus en Herakles. Maar de mooiste tempel is die van Concordia omdat deze het meest onaangetast is gebleven. Hier ervaar je de oudheid en de culturele rijkdom van Sicilië.

Boottochten
Wat is er leuker dan om vanuit onze vakantiehuizen op Sicilië een boottocht te kunnen maken? Een van de meest interessante excursies is naar de Eolische eilanden waarvan Stromboli de bekendste is. Deze actieve vulkaan in de vorm van een eiland heeft op veel  toeristen een ongekende aantrekkingskracht. Er mag slechts een beperkt aantal mensen per dag de berg op waarvoor geloot wordt. Aan de kraterrand kun je beneden in de krater het lava zien opborrelen en uitbarsten. Voor wie dit te spannend is, die kan zich op Vulcano eiland verlekkeren met thermische modder- en zwavelbaden.

Circumetnea trein
Het eiland per trein ontdekken is mogelijk met de Ferrovia Circumetnea. Het ligt er een beetje aan waar je op Sicilië in een van onze vakantiehuizen zit hoe je in Catania moet komen. Deze trein rijdt vanuit Catania naar de voet van de Etna. Op dit traject van 114 kilometer passeer je de stations van Adrano, met de Saraceense brug, Bronte, Randazzo bij het Guriddameer en Linguaglossa. Een spectaculaire treinreis! Vanuit enkele plaatsen zoals Nicolosi en Zafferena kun je naar de krater of de lavastromen van de Etna wandelen.

Riserva Naturale dello Zingaro
Voor degenen die meer van de natuur houden dan van oude monumenten en ruïnes is het Riserva Naturale dello Zingaro ten westen van Palermo, een aanrader. In het natuurgebied wordt een 7 kilometer lange kustlijn beschermd waar je alleen met de benenwagen kunt komen. Hier vind je 40 verschillende vogelsoorten en talloze zeldzame planten- en bloemensoorten. De steile kliffen die recht naar beneden in de zee staan en rotsen die hoog uit zee opsteken zijn spectaculair. Hier zie je ook roofvogels op zoek naar prooi boven de kustlijn cirkelen waar het water rijk is aan vis. Er zijn ook veel onderwater grotten te vinden. In de Uzzogrot zijn zelfs tekenen van leven gevonden van 8000 jaar geleden.