Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Zoek je een comfortabel vakantiehuis in de regio Centre? Bekijk dan ons totale aanbod vakantiehuizen Centre en vind de vakantiewoning die bij jouw eisen aansluit. Of je nu met een klein gezelschap of een grote groep naar de Franse regio gaat: er is altijd wel een geschikte vakantiewoning te vinden voor jouw reisgezelschap.

Lees meer

Alle plaatsen in Centre

Vakantiehuis in Centre - Frankrijk huren

Centre wordt ook wel Centre-Val de Loire genoemd en betreft een regio in het midden van Frankrijk. Het gebied werd voorheen altijd Centre genoemd, maar door het samenvoegen met de regio Val de Loire is de officiële naam van de Franse regio nu Centre-Val de Loire.

Wie op vakantie gaat naar Centre of Centre-Val de Loire, hoeft zich niet te vervelen. In de regio zijn namelijk vele bezienswaardigheden te vinden, waaronder de Loire, Zooparc Beauval, kasteel Cheverny en de vele wijngaarden die in de regio te vinden zijn. Of je nu met de kinderen op vakantie gaat of een romantische vakantie wil organiseren met je partner: er is genoeg te beleven in Centre.

Centre wordt gekenmerkt door de rivier de Loire, met een lengte van 1020 km. de langste rivier van Frankrijk. Centre wordt daarom ook wel Centre - Val de Loire genoemd en is een paradijs voor de natuurliefhebber, wandelaar en visser. De grond en het klimaat van Centre zijn zo vruchtbaar dat alle mogelijke planten, bloemen en gewassen hier bijna moeiteloos kunnen groeien en bloeien. De Loirevallei is dan ook letterlijk de bakermat van de Franse kunst van het tuinieren, die hier begin 16e eeuw werd ontwikkeld en verfijnd.

Breng ook een bezoek aan Orléans vanuit uw vakantiehuis in Centre. Een stad waar u de rijkdom van de Franse geschiedenis kan proeven. In de dertiende eeuw was Orléans de intellectuele hoofdstad van Frankrijk en trokken deze vele kunstenaars aan, destijds verbleef het Koninklijke hof ook in Orléans. Het echte authentiekere Franse leven vindt u terug in de plaatsen Amboise, Saumur, Blois en Beaugency, die op vrij korte afstand van uw vakantiehuis in Centre te bezoeken zijn.

Streek
De grote regio Centre wordt gekenmerkt door de rivier de Loire, met een lengte van 1020 kilometer de langste rivier van Frankrijk. De regio wordt daarom ook wel Centre - Val de Loire genoemd.

Klimaat Centre

Het klimaat van Centre is een combinatie van oceaanklimaat en landklimaat, met vaak koude en droge periodes in de winter, en zacht en vochtig weer in de lente en het najaar. De zomers zijn meestal droger en warmer dan in Nederland, met een gemiddelde temperatuur rond de 25 graden.

Steden Centre

Orléans
Hoofdstad van de streek is Orléans, de stad die Jeanne D’Arc ontzette tijdens de 100-jarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. De regio is onderverdeeld in 6 departementen: Eure-et-Loir, Loiret, Loir-et-Cher, Indre-et-Loire, Cher en Indre.

Chartres
Het departement Eure-et-Loir staat bekend als de graanschuur van Frankrijk. Hoofdstad is Chartres, gelegen aan de rivier de Eure. De kathedraal van Chartres is een van de mooiste gotische kathedralen van Frankrijk. Ook de moeite waard is het Museum voor Schone Kunsten met een uitgebreide collectie sculpturen, wandtapijten, schilderijen en middeleeuwse wapenuitrustingen. Loiret is een streek die uitermate geschikt is voor wandelingen, bijvoorbeeld bij het Pont-Canal. Het stadje Briare staat bekend als dé mozaïekstad van Frankrijk. Er is een wandelroute langs allerlei mozaïeken uitgezet door de stad en er is ook een museum gewijd aan deze kunstvorm.

Blois
In het departement Loir-et-Cher bevindt zich het grootste kasteel aan de Loire, namelijk dat van Chambord met maar liefst 440 zalen en kamers. De hoofdstad is Blois, waar u een ander prachtig kasteel aantreft dat ooit als gevangenis en kazerne dienst deed.

Tours
Hoofdstad van Indre-et-Loire is Tours, de omgeving van deze stad wordt Touraine genoemd. Het bekendste kasteel hier is ongetwijfeld Chenonceau, met haar bijzondere zaalbrug over de Cher. Indre-et-Loire wordt ook wel “de tuin van Frankrijk” genoemd omdat er veel akkerbouw, wijnbouw en veeteelt voorkomt.

Bourges
In Cher liggen uitgestrekte wijngaarden waar vooral witte wijnen worden gemaakt, zoals Sancerre, Reuilly, Quincy, Menetou-Salon en Pouilly-fumé. Voor bezoekers die graag kastelen bekijken is La Route Jacques Coeur zeker de moeite waard. De hoofdstad van het Cher is Bourges, waar u onder andere de prachtige kathedraal Saint-Étienne de Bourges kunt bezoeken.

Châteauroux
Het departement Indre ten slotte is een vrijwel ongeschonden streek met golvende landschappen en weilanden. Het natuurpark La Brenne met haar vele meren biedt plaats aan zeldzame flora en fauna en veel wild en roofvogels. De hoofdstad is Châteauroux. De Eglise des Cordeliers is tegenwoordig in gebruik als museum en is een van de weinige bezienswaardigheden in dit stadje.

Reistips Centre

De Abbaye de Noirlac is één van de best bewaard gebleven abdijen in Europa waar alle leefvertrekken van de Cisterciënzer monniken bezocht kunnen worden.

In Foëcy vindt u het "Musée Vivant de la Porcelaine", een leuk museum met een atelier, een zaal met werktuigen en een overzicht van de geschiedenis van het porselein.

Het Château de Valençay is over een periode van 300 jaar gebouwd, en alle te bezoeken kamers van het kasteel zijn in de empirestijl ingericht. In het kasteel vindt u ook het Musée de l'Auto, met een uitgebreide collectie antieke auto's.

Loire Vélo Nature in Bréhémont – hier kunt u met zogenaamde “aquacycles”, een tussenvorm tussen een waterfiets en een catamaran, de Loire op een heel andere manier leren kennen.

Het Château de Culan ligt boven op een steile rotswand aan de rivier de Arnon en is perfect gerestaureerd. Het is een van de weinige kastelen dat nog (gedeeltelijk) houten torens heeft.

De grootste bezienswaardigheid van Vendôme is de abdijkerk La Trinité, met een rijk versierde gevel in gotische stijl en ernaast een romaanse toren van meer dan 80 meter hoog.

In Briare-le-Canal bevindt zich het langste brugkanaal van Europa, ontworpen door Gustave Eiffel. De 662 meter lange brug was bedoeld om kanaalschepen over de Loire te verplaatsen.

In Châteaudun kunt u de gevangenis, de keuken en de woonvertrekken van het kasteel bekijken. Het stadje heeft ook een paar interessante kerken: de Église de la Madeleine, de romaanse Église St. Jean de la Chaine en de St. Valérien.

Voorbeelden van de tuinen die u zeker niet mag missen zijn die van Drulon (eigendom van Nederlanders), de diverse tuinen rondom het kasteel van Villandry en die van Rivau in Léméré, waar u zowel een aparte groentetuin als buitengewone bloementuinen aantreft.

Argenton-sur-Creuse is een pittoresk dorpje. In de kapel Notre-Dame-des-Bancs ziet u een 6 meter hoog verguld beeld van Maria. In het Musée de la Chemiserie