Vakantiehuizen
in 40+ landen

Zorgeloos en veilig
online boeken

De laagste
prijsgarantie

200.000+
vakantie reviews

Persoonlijke
klantenservice

Brandenburg is een deelstaat die je in het oosten van Duitsland vindt. De deelstaat is vrij dunbevolkt, maar dit betekent wel dat je veel prachtige natuur in de regio kunt vinden. De hoofdstad van de deelstaat is Potsdam en middenin de deelstaat vind je de stad Berlijn. Deze stad hoort sinds 1920 niet meer bij Brandenburg, maar je kunt de stad wel eenvoudig bezoeken als je in Brandenburg verblijft. In Berlijn vind je onder andere de Brandenburger Tor en het Holocaustmonument.

Lees meer

Alle plaatsen in Berlijn/Brandenburg

Vakantiehuis in Berlijn/Brandenburg - Duitsland huren

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, is een stad van uitersten - historisch maar ook modern, met volop parken en groen maar ook vol bruisende uitgaansgelegenheden, kunst, cultuur en attracties voor jong en oud. Het centrum van de stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel vernietigd, maar juist hierdoor is een bijzonder contrast ontstaan tussen oud en nieuw. De stad is een zelfstandige deelstaat, maar wordt geheel omsloten door Brandenburg. Wie in is voor een culturele en actieve vakantie moet zeker een vakantiehuis in Berlijn/Brandenburg huren.

Streek 
Berlijn is een bijzondere mix van prachtige natuur en alle elementen van een echte wereldstad. Overbekend is de Brandenburger Tor, gebouwd naar het voorbeeld van de zuilen van de Akropolis in Athene, met daarbovenop de Quadriga (het beeld van een vierspan dat gemend wordt door de godin Victoria). Maar ook de Siegessäule, het monument dat werd gebouwd naar aanleiding van de overwinning van Pruisen op de Denen in de oorlog van 1864, en het Slot Charlottenburg met de prachtige tuinen die gebaseerd zijn op Versailles, zijn wereldberoemd.

Rondom Berlijn ligt Brandenburg. Deze deelstaat heeft zeer diverse regio’s die allemaal een bezoekje meer dan waard zijn. Havelland, iets ten westen deel van Berlijn, heeft een uniek rivieren- en merenlandschap. Deze regio met mooie bossen en vooral veel water is een perfecte reisbestemming als u wilt wandelen, fietsen, paardrijden of kanoën. Ook Uckermark zal u bekoren met adembenemende natuurlandschappen. Potsdam is vooral in trek vanwege de schitterende kastelen en parken, en in Fläming kunt u indrukwekkende burchten en bossen bezoeken. Een deel van het Spreewald, ten zuidoosten van Berlijn, is het enige door UNESCO beschermd biosferenreservaat van centraal Europa.

Een vakantiewoning in Berlijn of in een van de regio’s in Brandenburg is dan ook de ideale uitvalsbasis voor een afwisselende, sfeervolle vakantie. De hoofdstad van de deelstaat Brandenburg is Potsdam, aan de rivier de Havel. Het imposante Slot Sanssouci met zijn fonteinen en wijngaarden moet u gezien hebben – in het schitterende park staan onder andere verschillende paleizen, een oranjerie en een Chinees theehuis.

Berlijn
Ook Berlijn zelf heeft de bezoeker veel te bieden. De “Gärten der Welt” in het recreatiepark Marzahn bijvoorbeeld, met een groot aantal Aziatische plantsoenen. En de Berliner Dom, zwaar beschadigd in de 2e Wereldoorlog maar inmiddels weer hersteld. Het Sauerorgel, een van de grootste orgels van Europa met haar 113 registers en 6954 pijpen, is absoluut indrukwekkend. En natuurlijk mag geen bezoeker van deze stad Checkpoint Charlie overslaan, de beroemde controlepost bij een doorgangspunt in de Berlijnse muur. Er staat nu een museum met beelden en voorwerpen die herinneren aan vluchtpogingen van inwoners van de DDR.

Klimaat Berlijn

Het klimaat in deze regio is te vergelijken met dat van Nederland. Gedurende de zomermaanden bereiken de temperaturen een gemiddelde van 22 graden, ’s winters kan het hier behoorlijk koud worden. De beste periode om deze streek te bezoeken is tussen mei en oktober, omdat het weer dan het meest stabiel is.

Musea
Berlijn biedt de kunst- en cultuurliefhebber een breed scala aan musea. Een aantal voorbeelden: het Pergamonmuseum (Assyrische, Babylonische en Perzische kunstwerken en een Islamitische kunstafdeling), de Gemälde Galerie met honderden schilderijen van oude meesters, en een paradijs voor kinderen: het “Computer und Videospiele Museum”, met oude computers en spelletjes als Asteroids, Space Invaders en Pac Man.

Kerken
Twee identieke kerken, de Deutscher Dom en de Französischer Dom staan links en rechts van het plein Gendarmenmarkt, een van de mooiste pleinen in Europa.

In Brandenburg an der Havel, de oudste stad van de regio, is het historische centrum redelijk bewaard gebleven. Vooral het Dominsel, met prachtige religieuze voorwerpen in het Dommuseum en de romaanse St. Pieter en St. Paulusdom, is zeker een bezoek waard.

Het klooster Neuzelle is een van de belangrijkste barokmonumenten van Duitsland. Het is één van de weinige nog intacte voorbeelden van de cisterciënzer bouwkunst en heeft een unieke kloostertuin.

Dierentuinen 
De Zoologischer Garten van Berlijn is één van de grootste en oudste dierentuinen ter wereld. Er wordt gezegd dat er ook het grootste aantal soorten worden gehouden. De zoo is bijzonder actief op het gebied van fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten.

Overige bezienswaardigheden 
Bijzonder om te zien en uniek voor de stad Berlijn: de East Side Gallery, het laatste overblijfsel van de beroemde muur, is1200 meter lang en staat vol met graffiti en schilderwerken. De grootste botanische tuin ter wereld is de “Botanischer Garten”, met ruim 20.000 planten, 16 kassen en een botanisch museum - een echte must voor de liefhebbers. Een van de meest opvallende gebouwen in de stad is de “Fernsehturm”, ooit de radio- en televisietoren van de DDR in een groot park midden in Berlijn. Sinds de hereniging van Duitsland is de toren een grote trekpleister geworden voor toeristen. De “Reichstag” is de zetel van het Duitse congres. De moderne glaskoepel is toegankelijk voor bezoekers en biedt u een prachtig uitzicht over Berlijn.