Vakantiehuizen verhuren en de inboedelverzekering: hoe zit dat?

Vakantiehuis dichtbij Duinrell

Heb je een vakantiewoning? Dan is verstandig om de spullen die erin staan te verzekeren tegen schade, net zoals je doet met de spullen in je ‘gewone’ woning. Zeker als je je recreatiewoning verhuurt of in de toekomst gaat verhuren, is dat een goed idee. Hoe werkt het daarmee?

Vakantiehuis alleen zelf bezoeken

Een fikse regenbui, een brandje, een inbreker die zijn slag slaat… Het kan thuis, maar zeker ook in je vakantiewoning gebeuren. Daarom is het verstandig om ook voor je vakantiewoning een inboedelverzekering af te sluiten Zeker als je er niet heel vaak bent, zoals meestal het geval is bij vakantiehuizen. Gebruik je je vakantiehuisje alleen zelf? Dan is een gewone inboedelverzekering prima. Al je meubels, beddengoed, gordijnen, persoonlijke spullen enzovoort zijn dan gedekt tegen schade door bijvoorbeeld brand of water en diefstal. Dingen die niet vastzitten aan de muren of vloeren zijn dus gedekt. Als je ook een schuurtje wilt verzekeren, kan dat via een opstalverzekering; die verzekering dekt overigens ook de vakantiewoning zelf tegen schade. Heel handig is een speciale recreatiewoningverzekering: zowel je vakantiehuis zelf als de inboedel zijn dan goed verzekerd.

Ga je verhuren?

Misschien heb je je vakantiewoning niet alleen voor eigen gebruik gekocht, maar ook als investering. Als je je vakantiewoning wilt verhuren, zijn er maar weinig verzekeraars bij wie je een verzekering kunt afsluiten. Dus ga even goed zoeken. Vaak stellen verzekeraars bepaalde voorwaarden bij verhuur. Ook is de premie meestal hoger dan wanneer je je vakantiewoning alleen zelf gebruikt. Naast een inboedelverzekering is het verstandig om een opstalverzekering voor vakantiehuizen te regelen. Het is wettelijk niet verplicht, maar stel dat je vakantiewoning afbrandt… Dan sta je met lege handen. De dekking van een opstalverzekering voor vakantiewoningen geldt ook als deze verhuurd zijn. Er zijn zelfs verzekeringen die huurderving dekken. Dat is de financiële schade die je hebt op het moment dat je vakantiehuis niet verhuurd is. Dat kan aantrekkelijk zijn als je een flinke hypotheek of lening hebt afgesloten om je vakantiehuis te kunnen kopen.

Voorkomen beter dan genezen

Een kapot gevallen televisie of verbrande gordijnen kun je vervangen, wel of niet vergoed door je inboedelverzekeraar. Maar je moet er toch niet aan denken dat die mooie vaas van je oma aan gruzelementen valt of dat je uitgebreide cd- of dvd-collectie ineens verdwenen blijkt te zijn. Laat dus nooit spullen achter die emotionele waarde voor jou hebben. Verder is het verstandig om een kluisje te installeren in je vakantiewoning. Daar kun je kostbare spullen als een reserve-smartphone, dvd’s, dure merkzonnebrillen en sleutels in opbergen.

Juiste inboedelverzekering kiezen

Let bij het kiezen van een inboedelverzekering voor je vakantiewoning goed op de hoogte van het bedrag dat maximaal vergoed wordt. Dit is niet bij elke verzekeraar gelijk. Sterker nog, deze bedragen kunnen flink uiteenlopen. Let ook op de hoogte van het eigen risico. Dit kan wel oplopen tot een paar honderd euro. Daarnaast dekken lang niet alle inboedelverzekeringen (onbeperkt) waterschade aan de inboedel. Wil je de premie en dekkingsvoorwaarden van jouw inboedelverzekering vergelijken met die van andere aanbieders? Dat kan eenvoudig online. zorg ervoor dat je daar gebruik van maakt.