Investeren in een vakantiewoning.. wel of geen goed idee?

Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om een vakantiewoning te nemen. Dat is niet vreemd, want een vakantiehuis naast een eigen woning heeft een reeks voordelen. Het belangrijkste voordeel is misschien nog wel dat als je ervoor kiest om een vakantiehuis te kopen, je een investering doet waar je de rest van je leven profijt van hebt. Wat is precies die meerwaarde van een vakantiewoning en hoe kun je een vakantiewoning op een verstandige manier financieren?

Goede investering

Het belangrijkste voordeel van een eigen vakantiehuis, is dat het een investering is die zich gaat terugbetalen. Vastgoed wordt vaak meer waard. Koop je rond je veertigste een vakantiewoning, dan is de kans groot dat je het huis rond je pensioenleeftijd of daarna met een behoorlijke winst kunt doorverkopen. Als je dat wilt. Laat je daarentegen jouw geld op een spaarrekening staan, dan wordt het geld snel minder waard. Simpelweg omdat de inflatie tegenwoordig hoger is dan de zeer lage spaarrentes bij banken. Dat kan natuurlijk door de jaren heen wel veranderen.

Een andere voordeel van een eigen vakantiehuis is dat je deze kunt gebruiken om zelf goedkoop op vakantie te gaan. Als je een eigen chalet, bungalow of stacaravan bezit, hoef je geen vakantielocatie meer te huren en bepaal je gewoon zelf wanneer je op vakantie gaat. Helemaal ideaal is het als jouw vakantiewoning in de nabijheid van je eigen huis ligt, zodat de reistijd en reiskosten tot een minimum beperkt blijven en je ook in het weekend of zelfs doordeweeks even het vakantiegevoel bij jezelf kunt losmaken. Nadeel daarvan is wel dat je waarschijnlijk in Nederland blijft, waardoor de kansen op mooi weer wat lager zijn.

Ten slotte is een eigen vakantiehuis natuurlijk ideaal om familie, vrienden of bekenden in te laten overnachten, al dan niet tegen een vergoeding. Of je verhuurt jouw vakantiehuis via het internet aan derden, zodat de investering zich op termijn terugbetaalt. De winst die je maakt, kun je gebruiken om leuke dingen te doen, extraatjes aan te schaffen of te sparen voor iets anders.

Tips om zelf een vakantiewoning te financieren

De vraag is natuurlijk hoe je het best te werk kunt gaan als je een privé-vakantiehuis wilt kopen. Als je niet over voldoende kapitaal beschikt, is lenen een goede optie. Lenen kost je extra, omdat je altijd rente betaalt over het leenbedrag. Als je jouw vakantiewoning een aantal weken per jaar verhuurt, compenseert de winst uit jouw woning de rente van het geleende bedrag al snel. Heb je zelf al een startkapitaal op jouw spaarrekening staan dat je (deels) kunt missen, investeer dat dan, zodat je minder geld hoeft te lenen en dus minder rente betaalt. Een mogelijkheid is ook om de hypotheek op jouw eerste woning te verhogen. Banken staan dit alleen toe als er overwaarde op de eerste woning zit. Die hypotheek verhogen, met de vakantiewoning als onderpand, is dan een goede optie. Je kunt ook kiezen voor een zogeheten WOZ-krediet. Dit krediet is feitelijk een doorlopend krediet voor huiseigenaren. Het krediet wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van jouw vakantiehuis. Voordelig is dat WOZ-kredieten vaak een scherpe rente hebben en een taxatie of hypotheekakte meestal niet vereist is.

Huis moet geen stress opleveren

Hoe je de vakantiewoning of vakantie ook financiert; zorg ervoor dat je zeker bent van je zaak en dat je geniet van de plek die je hebt. Een vakantiewoning moet geen financiële stress veroorzaken, maar juist een plek zijn om te ontspannen. Moet je krom liggen om het huisje te betalen, dan kan het verstandig te zijn om toch te kiezen om het vakantiehuis nog niet te kopen.