Kleine lening voor vakantie nodig?

Overweeg je een kleine lening voor de vakantie af te sluiten? Lenen voor de vakantie is in Nederland niet heel gangbaar en zo vreemd is dat niet, in Nederland zijn we vooral van het sparen. Wanneer je de cijfers van het Nibud ziet, blijkt dat 61% van de huishoudens liever iets minder had geleend. Bij het afsluiten van een lening is het daarom altijd goed om naar de risico’s te kijken en je af te vragen of het echt noodzakelijk is. Mogelijk is sparen een beter alternatief, aangezien je de rente altijd weer terug moet betalen. Om op een verantwoorde manier een lening af te sluiten, kun je bij het Nibud een check doen, op basis daarvan kun je besluiten of een lening veilig kan worden afgesloten.

Wanneer is lenen voor een vakantie gerechtvaardigd?

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan om te sparen voor een vakantie. Vaak is een vakantie al lang van tevoren gepland en loopt de financiële planning niet altijd gelijk met de vakantieplanning. Ook kan het zo zijn dat je nog op een 13e maand wacht of dat er nog andere bedragen in het vooruitzicht staan. Denk aan een schenking, een salaris of geld dat je aan iemand anders hebt geleend en binnenkort terugkrijgt. Wanneer je zeker weet op welk moment je weer geld krijgt, is het dan ook geen probleem om een klein bedrag te lenen. In dat geval weet je namelijk zeker dat je het geld weer snel terug kunt betalen en de lening niet te groot wordt. Wil je dit weekend een uitje doen en krijg je jouw salaris pas volgende week gestort? Ook dat kan een goede reden zijn om een kleine lening af te sluiten. In dit geval ben je zeker van een snelle terugbetaling.

Kosten besparen door korte looptijd of vakantie op afbetaling

Steeds vaker worden er op afbetaling vakanties aangeboden. De afbetaling van deze vakanties gaat vaak geleidelijk, reisorganisaties zetten hier geen haast achter. Dat is echter niet zonder reden! Op deze manier kunnen ze zoveel mogelijk rente voor jouw vakantie vragen. Met name wanneer het om een vakantie gaat die je in maandelijkse termijnen aflost, kunnen de kosten daardoor behoorlijk oplopen. Probeer dit te voorkomen, je kunt beter een persoonlijke lening afsluiten en deze zo snel mogelijk aflossen. Omdat de jaarrente nooit boven een bepaalde percentage mag komen, weet je zeker dat de kosten laag blijven als je snel terugbetaalt.

Go big or go home: lenen en investeren in jouw eigen vakantieadres

Wil je liever voor een grote lening gaan en investeren in een vakantiehuis? Dan kun je hier het best een extra hypotheek voor afsluiten, met een conventionele lening ben je in dit geval te duur uit. Ga naar een hypotheekverstrekker om te laten berekenen welk bedrag je mag lenen. Houd er echter rekening mee dat er altijd om een eigen inleg gevraagd wordt en er een fatsoenlijk onderpand moet zijn.