Schade aan jouw vakantiewoning: wat te doen?

Groot vakantiehuis 12 personen

Na een lange reis stap je het vakantiehuisje binnen in Frankrijk, Italië of Spanje. Met je koffer stoot je een antieke vaas om, die in duizend stukjes valt. Of je zit op het balkon van je vakantieappartement te genieten van de ondergaande zon en vergeet helemaal dat je een hamburger aan het bakken was. Resultaat: flinke schade aan de keuken. Wie gaat dat betalen? En kun je je er tegen verzekeren?

Wat is gedekt?
Als je een vakantiewoning huurt, ben je aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt aan de inboedel. In sommige gevallen dekt je aansprakelijkheidsverzekering de schade. Dit hangt af van je verzekeraar. Als het wel gedekt is, dan vaak beperkt. Valt de flatscreen-tv om en zit er een enorme barst in? Dat is waarschijnlijk niet gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Je draait dan dus zelf voor de kosten op. Verder ben je bij sommige verzekeraars alleen gedekt tegen de kosten van schade als je in het buitenland een vakantiehuis huurt. Heb je een reisverzekering afgesloten? Veel reisverzekeringen vergoeden wel schade aan je vakantieverblijf, maar vaak tot een maximum van bijvoorbeeld € 100,- of € 500,-. Berg daarom dure spullen zoveel mogelijk op in kasten. Houd kleine kinderen en huisdieren uit de buurt van breekbare dingen.

Brand en wateroverlast
Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar een fikse brand kan overal ontstaan: thuis of in je vakantiehuisje in Friesland. Schade door brand aan een vakantieverblijf is altijd gedekt. Dat geldt ook voor brandschade aan de inboedel, dus de meubels en andere losse spullen. Wel is de hoogte van het bedrag dat maximaal vergoed wordt, niet bij elke verzekeraar gelijk. Sommige keren maximaal € 75.000,- uit, andere maximaal € 125.000,-. Ook berekenen sommige verzekeraars een eigen risico van een paar honderd euro. Is sprake van schade door water? Ongeveer de helft van de verzekeraars vergoedt onbeperkt waterschade aan de inboedel en de vakantiewoning zelf.

Hoe zit het met Airbnb en hotels?
Als je tijdens je vakantie slaapt in een kamer of woning die je vond via Airbnb of koos voor een hotelkamer, geldt in principe hetzelfde als voor vakantiewoningen. Wel keren sommige verzekeraars schade aan de inboedel van een hotelkamer uit waar ze dat in het geval van een vakantiewoning niet zouden doen. Ga je voor Airbnb? Dan krijg je kosteloos een zogenoemde Verhuurdersgarantie die veel schade dekt. Maar stoot je een peperduur schilderij in je Airbnb-kamer van de muur en moet het gerepareerd worden? Dan kan het zijn dat je zelf een deel van de schade moet betalen.

En de verhuurder zelf?
De eigenaar van een hotel of vakantiehuis heeft hoogstwaarschijnlijk een opstalverzekering speciaal voor recreatiewoningen voor het pand afgesloten, al is dat niet wettelijk verplicht. Hiermee verzekeren verhuurders van bijvoorbeeld vakantievilla’s of -appartementen hun eigendom tegen schade door storm, brand en andere nare situaties. Omdat het gaat om een speciale opstalverzekering voor vakantiewoningen, geldt de dekking ook als deze verhuurd zijn. Ben je zelf eigenaar van een vakantiewoning en wil je weleens de premie van je huidige opstalverzekering vergelijken met andere? Dat kan eenvoudig online.