Lekker uitwaaien op de Wadden

Vakantiehuis 12 personen Waddeneilanden

De wind in je haren voelen, de geur van de zee opsnuiven en banjeren door de duinen: dat is het eilandgevoel! Als je even helemaal niets aan je hoofd wilt hebben maar wel even helemaal weg wilt zijn dan zijn de Waddeneilanden precies wat je nodig hebt. Gelukkig hebben wij daar mooie vakantiehuizen die precies voor dat doel zijn ingericht: een zorgeloze vakantie! De Waddeneilanden hebben allemaal een heel eigen karakter en daarom kun je makkelijk kiezen welke het beste bij je past. In zijn geheel staat de Waddenzee, met uitzondering van het Deense deel, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dus u snapt wel hoe uniek het hier is.

Vakantiehuis zoeken op de Waddeneilanden

 

Texel
Vanaf Den Helder is het maar een half uur varen naar het grootste Nederlandse eiland in de Waddenzee. Texel is razend populair bij jong en oud en je hebt hier alles bij elkaar: strand, zee en ongerepte natuur. De brede stranden en het duingebied op het eiland zijn zo uitgestrekt dat je je hier vaak alleen op de wereld waant. Texel is ongeveer 20 kilometer lang en 8 kilometer breed dus in wezen kun je alles hier per fiets bereiken. Ten zuidwesten van Texel ligt het onbewoonde eiland Noorderhaaks wat voor toeristen niet toegankelijk is.

 

Op de noordpunt van Texel staat de vrolijk rood geschilderde vuurtoren.

Bijna het hele eiland bestaat uit nationaal park. Natuurliefhebbers voelen zich hier als een vis in het water. De Slufter aan de noordwestkant van het eiland is een gebied dat tijdens een storm in de 19e eeuw is ontstaan en dat nu nog aan de getijden is overgeleverd. De kreken en geulen lopen hier bij vloed vol en bij eb stroomt het water weer terug naar zee.

Vanuit je vakantiehuis op Texel kun je allerlei excursies maken. Tussen Oudschild en Den Burg bijvoorbeeld ligt de Hoge Berg, waarvan het hoogste punt 15 meter boven NAP is. Hier vandaan kan je heel Texel zien. Op een van de hellingen van de Hoge Berg liggen het Doolhof en de Zandkuil waar het eerste insectenreservaat in Nederland ligt. Dat Texel ook zeer geliefd is bij vogelaars is geen wonder want er zijn zoveel verschillende soorten te zien. Er broeden in het voorjaar ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn er zo’n 300 soorten op Texel waargenomen. Texel is ook bekend vanwege de zeehondencrèche die uitgegroeid is tot een opvang van allerlei zeedieren en vogels, nu een centrum voor natuureducatie met de naam Ecomare. Voor jong en oud een leerzaam avontuur.

Wil je zeehonden in hun eigen omgeving van dichtbij zien? Ga dan mee op een robbentocht  in het gebied rond het Eierlandse Gat. Hier heb je de kans om zeehonden te zien die in een kolonie van zo’n 2500 bij elkaar leven. Als het eb is dan kan je ze op de drooggevallen zandplaten zien liggen.

Geniet van een prachtige tocht van Texel naar Vlieland en spot onderweg een paar zeehonden!
Vlieland
Vlieland heeft zijn vaste klanten. Het zijn voornamelijk de Friezen die hier naartoe komen en hier een tweede huisje of een seizoensplek voor een tent hebben. De ideale strandvakantie kan je hier beleven want auto’s zijn hier behalve van de bewoners zelf, niet toegestaan. Je wordt je hier bewust van een andere tijdsbeleving. Onthaasten en ontspannen is hier het credo. Jaarlijks vindt in de eerste week van september het muziekfestival ‘Into the Great Wide Open’ plaats.

Vlieland heeft prachtige stranden. Het zandstrand is niet heel erg breed maar wel een schitterende natuur.

Terschelling
Tegenwoordig is bijna synoniem voor het ‘Oerol Festival’. Jaarlijks wordt het eiland in de maand juni overspoeld door festivalgangers die komen kijken naar wat er zich in de theaterwereld voor nieuws aanbiedt. Maar Terschelling is ook: Hessel. In de Dorpsstraat in Hoorn is het café waar de Terschellinger zanger Hessel, tevens eigenaar, regelmatig achter de bar de microfoon pakt en zijn stem door het café laat knallen. En Terschelling is natuurlijk ook bekend om zijn cranberries die hier ooit zijn aangespoeld en er sindsdien worden geteeld.

Het Oerol-festival is een jaarlijks terugkerend tiendaags locatietheater en landschapskunsten festival.

Ameland
Je kunt op verschillende manieren naar Ameland komen: met de boot of lopend. Vanaf het Friese Holwerd gaat de veerboot naar Nes. Daar vlakbij kan je je bij een groep aansluiten om met een gids naar het eiland te lopen. Weet waar je aan begint want het is een stevige wandeling. Op Ameland heeft Villaspot in de dorpen Nes, Ballum en Buren gezellige vakantiehuizen maar ook midden in de natuur.

De Amelanders zijn een open en gastvrij volk. Zij weten hoe ze de bezoekers van het eiland op hun gemak kunnen stellen en ervoor te zorgen dat ze het tijdens hun vakantie naar hun zin hebben. In hun vrije tijd zingt bijna de hele mannelijke bevolking van Ameland in Het Amelander Shantykoor. Als u geluk heeft wordt u getrakteerd op een van de mooie zeeballades of op een van de shanties die tijdens het zware werk aan boord van de schepen werd gezongen. De liederen zijn ritmisch en hebben eenvoudige melodieën zodat de hele bemanning het met gemak kon oppikken. Nu doet het publiek dat!

Het Amelander Shantykoor zingt shanties en de beroemdste is Westzuidwest van Ameland.

Behalve lekker fietsen, wandelen of luieren kan je op Ameland de vier dorpen bezoeken die elk knus en pittoresk zijn. Alsof je in een prentenboek uit de 19e eeuw rond loopt. Er zijn verschillende musea op het eiland en u kunt ook een excursie boeken om de natuur op het eiland te ontdekken. Ga mee met een robbentocht of op een strandjutterstocht.

In Hollum zijn er wandelingen onder leiding van een gids die u langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het dorp brengt. U ziet hier onder andere de commandeurswoningen uit de tijd van de walvisvaart, de oude gerestaureerde hervormde kerk met daarbij de begraafplaats met de vele oude grafzerken, de visafslag, de ‘kakebienen’ en het oudste huis van Hollum. De gids die op Ameland is geboren en getogen weet van alles te vertellen over het verleden en heden van het eiland.

Schiermonnikoog
Het meest oostelijk gelegen Waddeneiland is Schiermonnikoog dat zeer gemoedelijk en rustig is. Hier rijden ook alleen de auto’s van de bewoners rond en daarom is het nog aangenamer om hier te fietsen en te wandelen. Het gelijknamige dorp Schiermonnikoog is de enige plaats in de gemeente. Het dorp dat een beschermd dorpsgezicht heeft werd in  1719 gebouwd omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de zee werd verzwolgen.

Heerlijk wandelen en fietsen op eiland Schiermonnikoog.