Klaar voor de vakantie! Maar wat doe je met je zorgverzekering?

De koffers worden van zolder gehaald, de laatste inkopen zijn gedaan en de buurvrouw zorgt voor de kat. Alles lijkt in orde en je bent bijna klaar om op vakantie te vertrekken. Maar hoe staat het met je zorgverzekering als je op vakantie gaat?

Een basis zorgverzekering, die heb je!

In Nederland is iedereen namelijk verplicht om dergelijke verzekering af te sluiten. Deze houdt in dat je gedekt bent in geval van dringende medische bijstand in Nederland, maar ook in andere landen. Het enige verschil waarmee je rekening moet houden, is de reden van je buitenlands verblijft. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen werkgerelateerde reizen en vrije tijd of vakanties. Beide hebben geheel verschillende regels die je in het achterhoofd moet houden. Laten we eerst eens kijken naar de vakantiegangers. Je zorgverzekering vergelijken voor 2019 is altijd verstandig in ieder geval!

De basis- of de aanvullende zorgverzekering?

Dringende medische hulp is dus opgenomen in de basisverzekering, waar moet je dan nog over nadenken? Wanneer je in het buitenland hulp nodig hebt zullen de kosten terugbetaald worden, rekening houdend met wat de behandeling in Nederland zou kosten. Wanneer de zorgkosten hoger zijn dan diezelfde behandeling in Nederland, zal je een deel zelf moeten bekostigen omdat de basisverzekering deze extra kost niet dekt.

Hier komt eventueel de aanvullende verzekering tussenbeide. Als reiziger kan je een zogenaamde reisverzekering nemen die alle buitenlandse medische kosten dekt, ongeacht de uiteindelijke kost.

Maar een aanvullende verzekering afsluiten is niet vanzelfsprekend

De kosten van deze aanvullende verzekering liggen ten eerste vrij hoog. Daarbovenop is het niet altijd mogelijk om dergelijke verzekering af te sluiten, om verschillende redenen. Voor het afsluiten van een basis reisverzekering zijn er daarentegen geen beperkingen.

Wat met zakenreizen?

Bij werken in het buitenland komt veel kijken en een goede verzekering is er één van. Binnen de EU of een ander verdragsland, moet verplicht verzekerd zijn vanaf de eerste werkdag. In een niet verdragsland ligt het anders: bedraagt je tewerkstelling daar minder dan 3 maanden dan kun je gewoon verzekerd blijven in Nederland. Is je werkduur langer dan 3 maanden, dan is een verzekering in Nederland niet meer mogelijk en moet je een nieuwe afsluiten in het land waar je effectief werkt.

De verdragspolis

Als je voor een lange tijd naar het buitenland gaat, lijkt het interessant om eens te kijken naar een verdragspolis. Indien je nieuwe buitenlandse ziektekostenverzekering toch onvoldoende dekking zou geven, kan een verdragspolis je de zorg en dekking geven van een Nederlandse polis.