Een prachtige vakantiewoning in Friesland?

Een vakantiehuis in Friesland is heerlijk. De weidse vlakten, de meren, de rust, de pittoreske dorpen, en de prachtige boerderijen brengen je weer terug naar de basis, lekker eten, drinken en genieten van de natuur. Zit je in één van onze vakantiewoningen op een complex zoals RCN De Potten bij Sneek of zit je in Anjum, in West Terschelling of in Scherpenzeel, Friesland is overal mooi!

Leeuwarden
De hoofdstad van Friesland, Leeuwarden, kunt u tijdens uw vakantie in Friesland niet overslaan. Het centrum is een gezellig historisch gebied met grachtjes, plein en en kleine straatjes met gezellige winkeltjes. De Grote of Jacobijnerkerk, het Keramiek Museum in het Princessehof en het Voormalig Stadspaleis het Stadhouderlijk Hof zijn slechts enkele van de bijzondere monumenten in deze fraaie stad.

Anjum aan het Lauwersmeer
In het Bungalowpark de Schans hebben wij een aantal gezellige huisjes staan vlakbij het Lauwersmeer. Van hieruit is Dokkum iets meer dan 10 kilometer waar je kunt bowlen en waar het Natuurmuseum en het Streekmuseum te bezoeken zijn. Iets verder weg ligt het Abel Tasman Kabinet in Lutjegast waar deze beroemde ontdekkingsreiziger geboren werd. In Noardburgum staat het Klompenmakerij Museum wat leuk is om te zien.

 

Het Laurensmeer
Het Planetarium in Franeker
Het oudste planetarium van Nederland werd door een jonge Fries gebouwd toen in 1774 een dominee in de Leeuwarder Courant over een conjunctie van bepaalde planeten schreef. Hij voorspelde het einde van de wereld. Het artikel bracht veel onrust en angst teweeg maar Eise Eisinga besloot toen om een planetarium in zijn huis te bouwen om de argumenten van de dominee te ontkrachten en de mensen zelf de bewegingen van de aarde en de planeten konden zien. Het kostte hem zeven jaar om het planetarium te bouwen. Dit planetarium is nu als museum te zien en u kunt zelfs de radarwerken achter het plafond bekijken. Een ingenieus systeem dat veel rekenwerk gekost heeft.


De Elfstedentocht
Friesland is natuurlijk het meest bekend vanwege de Elfstedentocht die op 4 januari 1997 voor het laatste werd gereden. Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum zijn de steden waar de schaatsmarathon van bijna 200 kilometer doorheen rijdt. De eerste ‘Tocht der tochten’ werd in 1909 gereden. Vlakbij het dorpje Giekerk is het Elfstedenmonument te vinden dat is aangebracht op de Canterlandse brug. Het kunstwerk bestaat uit duizenden blauw geglazuurde tegeltjes met daarop de foto, naam en jaartal van de deelnemers. Van een afstand zie je schaatsers die achter elkaar rijden. Kom je dichterbij dan kan je kijken of er een naam van een bekende tussen staat.

 

Elfstedentocht Friesland

De Fietselfstedentocht
Voor de liefhebbers van fietsen en mooi weer wordt er elk jaar op 2e Pinksterdag de Fietselfstedentocht gehouden. Voor veel mensen is deze fietstocht een soort hilarisch feest geworden waarbij zij zichzelf met gekke hoedjes, carnavalskleding en toeters en bellen uitdossen. Voor de toeschouwers is het nu ook feest.

 

Skûtsjesilen
Zeilen wordt de kinderen in Friesland met de paplepel ingegoten. Dat is niet zo gek als je de vele meren die er zijn bij elkaar optelt. Overal is water. De Grote Wielen, het Tjeukemeer, het Grote Gaastmeer, het Hissemeer, het Koevordermeer en het Lauwersmeer zijn slechts enkele van de vele Friese meren. Het hoogtepunt van de zeilerij in Friesland  is natuurlijk het Skûtsjesilen. Elk jaar wordt dit zeilfestijn op het Sneekermeer gehouden wat ook voor de toeschouwers een spektakel is.  Vanaf ons vakantiecomplex RCN De Potten zit je vlakbij Sneek dus neem je kans waar. Als je een skûtsje eens van binnen wilt bekijken, ga dan naar Earnewâld en breng een bezoek aan het Skûtsjemuseum en het schip de ‘Ebelina’, wat als beurtschip is ingericht.

 

Sloten
Vanuit onze vakantiehuizen in Friesland zijn er talloze mooie dorpen en stadjes te bezoeken. Maar een van de mooiste stadjes in Friesland is de vestingstad Sloten die tussen Lemmer en Balk ligt aan het Slotermeer. Een deel van Sloten is beschermd stadsgezicht en aan de waterweg ‘It Djip’ staan de prachtige 17e en 18e eeuwse grachtenpanden. Je waant je hier terug in de oude tijd toen er nog geen auto’s en televisie bestonden.

 

Stand up paddle surfing (ook wel suppen of peddelsurfen)
De Strontrace Workum
Elk jaar in oktober vindt er in Workum een grote zeilmanifestatie plaats met een Internationaal Shanty en Zeeliederenfestival. Er is een Visserijrace en een Strontrace, waar alleen de oude bruine vloot aan deelneemt. Op zaterdag beginnen de schepen en scheepjes al binnen te lopen en op zondag kun je er over de hoofden lopen van het publiek dat er op af komt. Overal wordt gezongen en op de markt in de havenkom worden er oude beroepen gedemonstreerd. Vergeet ook niet het Jopie Huisman Museum te bezoeken als je in een van onze vakantiewoningen in de omgeving van Workum zit. Deze Nederlandse kunstenaar en voormalige voddenboer wordt ook wel de moderne Van Gogh genoemd.

 

Schiermonnikoog en Terschelling
De Waddeneilanden zijn een populaire vakantiebestemming en wij hebben op Schiermonnikoog en Terschelling een aantal aantrekkelijke vakantiehuizen staan. Op de Waddeneilanden ben je echt even weg. Dat begint al op de boot waar je letterlijk het gewone leven achter je laat. Op Schiermonnikoog mogen er niet eens auto’s mee en dat komt het eilandgevoel ten goede. Wat is er heerlijker dan met het hele gezin op de uitgestrekte en lege stranden te ravotten en zandkastelen te bouwen? Haast bestaat hier niet en ruimte geeft je ook een gevoel van vrijheid.

 

Wadlopen
Wil je iets ondernemen dan is er vanuit onze vakantiehuizen op Schiermonnikoog en Terschelling genoeg te beleven. Fietsen en wandelen staan op nummer 1. Je kunt ook met een strandjutter mee om te kijken wat er ’s morgens vroeg op de stranden is aangespoeld. Een boottocht naar enkele zandplaten waar regelmatig zeehonden te zien zijn is een hoogtepunt voor iedereen. Dieren in hun eigen natuurlijke omgeving bekijken is het mooiste wat er is. Op Schiermonnikoog kan je het Schelpen Museum bezoeken of de bunker Wassermann. Terschelling heeft er een nieuwe sensatie bij: blokarten op het strand. Met deze driewielige buggy met zeil race je met een grote vaart over de uitgestrekte stranden van het eiland. Hier zal je niet zo gauw tegen iemand aan knallen.

Vakantiehuis zoeken in Friesland