De Belgische Ardennen

Wat zo heerlijk is aan de Belgische Ardennen is dat je redelijk dicht bij huis bent en toch even helemaal weg. De Belgische Ardennen strekken zich uit in de provincies Luik, Namen, Henegouwen en Luxemburg. Net voorbij Luik begint het landschap al te glooien en al gauw zit je midden in de Ardennen. In de omgeving van Luik kun je al hele leuke vakantiehuizen vinden. De Ardennen zijn zeer geschikt voor actieve sporters en mensen die met het hele gezin op vakantie willen.

Vakantiehuis zoeken in de Ardennen

 

Vakantiehuis Ardennen Sy

Mooie gebieden niet ver van Luik zijn de bossen rondom het plaatsje Sy, het Bois de Spineu, het Bois de Rivire, het Bois Trieu de la Poule en het Bois de Lembree, wat voor veel wandelaars en mountainbikers het startpunt is voor tochten. Vanaf het dorp Vieuxville loop of fiets je naar Ferme de Palogne, een vakantieoord, waar een brug is over de Ourthe. Aan de overkant kom je op de Chemin de Sy terecht, een mooi fiets-/wandelpad door de bossen heen naar het dorp Sy. Onderweg passeer je aan de overkant van de rivier steile rotsen waar Nederlandse bergbeklimmers aan ’t oefenen zijn. In Sy heeft de NKVB, de Nederlandse Bergbeklimmers Vereniging, een onderkomen de ‘Tukhut’ genaamd. Hier kan je op een terras even iets drinken of eten voordat je verder gaat. Dit bosrijke gebied met uitgestrekte heuvels en rotspartijen, grotten, rivieren en stroompjes is prachtig. De gezonde lucht geeft je energie en je hebt het gevoel dat je bergen kunt verzetten.

Ferme de Palogne
Vanaf Ferme de Palogne kan je op de Ourthe kajakken. Je kunt hier tochten van 4 tot 8 kilometer boeken. Met een busje, met de kajaks boven op het dak, wordt je stroomopwaarts gebracht zodat op je gemak de rivier kunt afpeddelen terug naar Palogne. Het vergt wat zeemanskunst om in te stappen en als je eenmaal zit is het de kunst om zo stil mogelijk te blijven zitten. Je kunt een een- of een tweepersoons kajak huren en binnen de kortste keren peddel je de rivier af. Je vaart hier langs de mooiste punten langs de Ourthe en langs mooie rotspartijen, heuvels en paden. Vanaf de rivier zie de ‘Roche aux Corneilles’ liggen, de kraaienrots en in de verte boven op de heuvel de Burcht van Logne. Wie nog nooit gekanood heeft hoeft niet te treuren want deze tocht is ook voor beginnelingen makkelijk te doen. De rivier is niet diep en je kan hooguit een nat pak halen.

De Burcht van Logne
Boven op de heuvel van Logne staat een indrukwekkend kasteel met dikke zware muren eromheen, dat nauwelijks toegankelijk was voor indringers. Het is dan ook een zware klim om de heuvel op te komen maar de volhouder wordt beloond met een schitterend uitzicht. De grote toegangspoort met ophaalbrug is gerestaureerd en hier zie je het zware geschut waarmee de indringers op een afstand gehouden werden. Ook was kokende olie een probaat middel om de vijand uit te schakelen. Tijdens de rondleiding door de Burcht van Logne wordt de geschiedenis van de burcht uit de doeken gedaan. Het kasteel werd op 1 mei 1521 door Karel V vernietigd. Gelukkig staat er nog genoeg overeind zodat je je een beeld kunt vormen van de keukens, de kelders, de stallen, het toilet, de kerkers en de zalen. Ook is er een onderaards gangenstelsel in de rotsen onder de heuvel. De muren rondom het kasteel staan er gedeeltelijk nog en als je om je heen kijkt dan zie je hoe enorm groot de burcht eens was.

Archeologisch Museum in Logne
Bezoek ook het Archeologisch Museum van Logne waar voorwerpen te zien zijn uit de 5e tot de 7e eeuw, ook wel de Merovingische periode genoemd. Logne is één van de oudste Merovingische begraafplaatsen van Wallonië, waar Germaanse troepen gelegerd waren die belast waren met de bescherming van de grenzen van het Romeinse Rijk. In dit museum zie je een unieke collectie wapens, juwelen, aardewerk en vooral glaswerk. Er zijn 70 glazen voorwerpen in Vieuxville gevonden die op zijn minst 1400 jaar oud zijn!

 

Archeologisch Museum in Logne

Barvaux
Barvaux is op zich maar een klein stadje maar rijk aan outdoor- en sportactiviteiten. Het landschap is door de vele riviertjes en rotspartijen betoverend. Paardrijden is hier erg populair en de buitenritten gaan door het Bois de Petit Han. Het voordeel van te paard gaan, is dat je tot diep in het bos kan doordringen en dat de herten niet schrikken. Behalve het kabbelende riviertje en het gezang van de vogels hoor je hier niets. De meeste manegepaarden zijn rustig en gewend de routes hier te lopen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze op hol slaan.

Durbuy
Het stadje Durbuy is naar eigen zeggen het kleinste stadje van Europa. Als je aan komt rijden dan zie je het als een miniatuurtje beneden in het dal liggen. Ook Durbuy ligt aan de Ourthe en hier maken de kanoërs een tussenstop om even de benen te strekken en op een van de vele terrassen koffie te drinken of te lunchen. Hier is het heerlijk om wat rond te dwalen en te genieten van de typisch Belgische winkels en de smalle oude straatjes in het historische centrum. Je kunt hier ook het toeristentreintje nemen wat tussen de verschillende bezienswaardigheden heen en weer rijdt zoals naar het Parc des Topiaires en de brouwerij Marckoff. ’s Avonds kun je hier gastronomisch dineren in een van de vele gezellige restaurants in Durbuy. Forel en wild zijn hier specialiteiten! Ook als je op zoek bent naar wat spanning en avontuur kan je goed terecht in Durbuy! Bergklimmen is heel populair in deze omgeving. Via Durbuy Adventure kan je bijvoorbeeld gaan rotsklimmen in een oude marmere steengroeve.

Klimmen in Durby

Bouillon
Het stadje Bouillon aan de rivier de Semois is een voorbeeld van alle aantrekkelijke middeleeuwse stadjes in de Belgische Ardennen. Hier staat op de heuveltop de burcht van Godfried van Bouillon, de hertog die op de Eerste Kruistocht mee ging naar Jeruzalem waarna hij weer heelhuids in Bouillon terugkeerde. De burcht is te bezoeken en er zijn rondleidingen met een gids die je uit de doeken doet hoe hier in de middeleeuwen werd geleefd. Ook de Eetzaal waar de feesten werden gehouden en waar recht werd gesproken loop je door heen. De kerkers en de martelwerktuigen stemmen je niet erg vrolijk. Buiten op de kantelen kan je ver om je heen kijken en zie je de bossen en de Semois door Bouillon en de valleien heen kronkelen.

Het stadje Bouillon aan de rivier de Semois

 

Vakantiehuis zoeken in de Ardennen