De leukste bezienswaardigheden in de Dordogne

De Dordogne is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Frankrijk en dat is niet voor niets! Deze streek heeft alle elementen voor een heerlijke vakantie. Het heeft prachtige natuur, een fijn klimaat en heel veel leuke en mooie bezienswaardigheden. Het stikt er van de pittoreske dorpjes, bijzondere grotten en imposante kastelen. Je hoeft je er geen moment te vervelen.

In één vakantie kun je onmogelijk alles al dat moois bekijken, maar de volgende hoogtepunten kun je gewoon niet overslaan als je in de Dordogne op vakantie bent. Alles is bovendien prima aan te rijden met de auto, als je er in de omgeving verblijft. Zorg wel voor een goede autoverzekering, want je maakt een hoop kilometers!

Sarlat-la-Canéda

Dit adembenemend mooie dorp moet je echt gezien hebben. Het beleefde in de 13e en 14e een welvarende periode als handelsplaats en is na een uitgebreide restauratie volledig in zijn oude glorie hersteld. Veel huizen hebben een middeleeuwse begane grond met daarop renaissance verdiepingen. Je kunt er urenlang ronddwalen door smalle steegjes en over kleine pleintjes.

Château de Beynac

Dit indrukwekkende en zeer grote kasteel ligt hoog op een bergtop boven de rivier de Dordogne. Château de Beynac dateert uit de twaalfde eeuw en is een van de meest authentieke en goed geconserveerde kastelen in de regio. Vanuit de donjon heb je een prachtig uitzicht over de Dordogne vallei.

Château des Milandes

Château des Milandes is een kasteel uit de late middeleeuwen dat in de jaren vijftig van de twintigste eeuw in bezit was van de Afro-Amerikaanse zangeres en danseres Joséphine Baker. Ze adopteerde twaalf kinderen uit alle delen van de wereld en gaf ze een liefdevolle en gelukkige jeugd op het Château. Door haar gulle liefdadigheid raakte zij in financiële problemen en kon niet in Château des Milandes blijven wonen. Het kasteel is geheel aan het levensverhaal van deze bijzondere en sterke vrouw gewijd. Bij je bezoek aan Château des Milandes krijg je een fijne Nederlandse audiotour, waarmee je op je eigen tempo door het kasteel en de tuinen kunt wandelen. Ook als je niet bekend bent met Joséphine Baker is dit Chateau een absolute aanrader!

Limeuil

Dit koddige dorpje is ook echt de moeite waard om te gaan bekijken. Het telt ongeveer 350 inwoners en is Limeuil is een van Les Plus Beaux Villages de France (een van de mooiste dorpen in Frankrijk). Limeuil heeft een strandje en veel ambachtelijke werkplaatsen. Het is geen dorp waar je een dag voor nodig hebt om het te bekijken, maar leent zich goed om te combineren met andere bezienswaardigheden. Zo is het vanaf Limeuil een half uurtje rijden naar Monpazier.

Monpazier

Het Monpazier werd in 1248 gesticht door de Engelse koning Edward 1 en is in 750 jaar vrijwel onveranderd gebleven. Dit vestingstadje wordt beschouwd als de best bewaarde bastide van Frankrijk. Monpazier behoort dan ook net als Limeuil tot Les Plus Beaux Villages de France.