Aangekomen op vakantie? Lees onze afvaltips!

Na de zomervakantie de nodige kilo’s aangekomen? Het overkomt helaas veel Nederlanders. Het vele BBQ’en, de lekkere etentjes tijdens de vakantie en het jezelf wat meer lekkere dingen gunnen hebben natuurlijk invloed op je gewicht. Het is belangrijk dat je blijft genieten en dat heb je dus de afgelopen periode gedaan. Dan wordt het nu weer tijd om die vervelende extra vakantie kilo’s er weer af te halen.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Ik bedoel hiermee dat je ook op je vakantie een beetje kunt opletten met wat je allemaal eet. Dit is namelijk eenvoudiger dan achteraf te moeten gaan afvallen. Hiermee ontzeg je jezelf een tijd lang allerlei lekkere dingen en dat is voor niemand eenvoudig. Hieronder daarom een aantal tips die ik je kan geven waar je op vakantie op kunt letten:

  1. Kies een eetmoment per dag dat je lekker kunt genieten van wat je ook maar wilt. Het kiezen van een moment kan je veel extra gewicht schelen als je drie keer per dag eet wat je wilt en ook nog tussendoor snackt. Kies daarom een maaltijd waar je lekker los kunt gaan en de andere maaltijden kies je iets wat gezonder is. Denk aan een maaltijd salade, verse vis met groente of vlees met groente. Probeer wat minder koolhydraten te eten dus sla het brood over en neem niet alle frietjes of aardappelen. Wanneer je bij twee maaltijden de snelle koolhydraten beperkt zal je dit ook al veel schelen.
  2. Kies voor waterijsjes in plaats van roomijs. Roomijs bevat extra veel calorieën, wat er voor zorgt dat je sneller aankomt. Als je dan geniet van een ijsje, kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs. Een raketje bijvoorbeeld bevat maar 45 kcal, dit kun je dus gerust als tussendoortje of toetje nemen en toch nog genieten van je vakantie.
  3. Drink zoveel mogelijk water. Of je het nou zelf meeneemt of ergens koopt, water is erg belangrijk, zeker als je wilt afvallen, maar ook als je op vakantie bent in een warm land. Je verliest erg veel vocht en om afvalstoffen af te voeren heb je voldoende vocht nodig in je lichaam. Laat daarom alle suikerhoudende frisdranken staan en kies voor lekker koud water. Hetzelfde hierbij geldt weer, gun jezelf een geniet momentje. Kies bijvoorbeeld voor een lekkere cocktail in de avond, maar vraag om light frisdrank, dit scheelt weer in de calorieën en onnodige snelle koolhydraten.
  4. Probeer een ritme aan te houden op vakantie. Ookal zal dit wat lastiger zijn doordat je misschien wat langer uitslaapt. Probeer toch een ritme aan te houden en op vaste momenten te eten. Hierdoor krijg je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en zul je minder ‘snecktrek’ krijgen. je loopt daarmee minder kans om van alles naar binnen te proppen. Eet liever twee kleinere porties dan een mega portie. Je zult je dan ook minder moe voelen en minder in de verleiding komen om ongezonde dingen te gaan eten.
  5. Kies voor gezonde tussendoortjes. Je hoeft echt niet alleen rauwkost te eten, maar denk eens aan noten, avocado, fruit, smoothie, rozijnen, dadels of een gezonde reep uit de supermarkt. Tegenwoordig heb je ook veel lightproducten, denk aan peperkoek of suikervrije snoepjes, ook dit kun je gerust eten.
  6. Vermijd zoveel mogelijk koolhydraatrijke producten als rijst, pasta, brood, aardappelen, deegwaar, zoetigheid en ontbijtgranen met veel suiker. Kies voor gezondere opties zoals yoghurt, kwark, havermout, verse vis of schaaldieren, nieuwe groentesoorten of een lekkere smoothie.

Het belangrijkste is om te genieten van deze vakantie. Slaap dus zoveel je wilt en rust lekker uit. Ontspan en kies ook bewust voor geniet momentjes en eet dan lekker wat je wilt. Het is tenslotte vakantie en daar moet je ook van genieten. Dit zijn gewoon een aantal tips die je kunnen helpen bij het behalen van je doel. Mocht je nog op zoek zijn naar gezonde recepten voor als je weer terug van vakantie bent, kijk dan eens op deze website.