6 tips voor een bezoek aan De Plitvice meren in Kroatië

Ben je in Kroatië op vakantie dan is een bezoek aan de Plitvice meren meer dan de moeite waard. Voor veel mensen staat dit zelfs hoog op de bucketlist. Wat is er dan zo bijzonder aan deze meren? Turquoise gekleurd water, prachtige watervallen, hoge rotsen, zeldzame dieren… moet ik nog meer zeggen? Om je bezoek aan deze betoverende plek onvergetelijk te maken, geef ik je graag een aantal tips.

 

Afbeeldingsresultaat voor plitvice meren

 

Tip 1: Hoe kom je bij de Plitvice meren?

De drukbezochte Plitvice meren, die onderdeel zijn van het Nationaal Park Plitvice, kun je goed met het openbaar vervoer of per auto bereiken. Het park ligt in het oostelijk deel van de regio Lika op een paar kilometer van de grens met Bosnië-Herzegovina. Vanuit het centrale busstation in Zagreb vertrekken er per dag meerdere bussen naar de meren. Van daaruit doe je er ongeveer 2 uur over. In het laagseizoen zijn dit er minder dan in bijvoorbeeld juli en augustus. Mocht er in die periode een volle bus je straal voorbijrijden… geen stress. Je kunt er vanuit gaan dat er snel een tweede bus achteraan komt waar je rustig kunt instappen. Tegenwoordig kun je ook online alvast je ticket aanschaffen. Zorg dat je 10 minuten voor de vertrektijd die staat aangegeven op je ticket aanwezig bent bij de bushalte. De chauffeur wil het gaspedaal nog wel eens iets eerder intrappen namelijk.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto te huren en zelf naar de Plitvice meren te rijden. De wegen zijn goed begaanbaar en rondom de meren is er meer dan voldoende parkeergelegenheid.

Tip 2: Hoe vermijd je de drukte?

Het Nationaal Park Plitvice is het hele jaar geopend, waarbij de openingstijden per jaargetijde verschillen. In de zomer zijn deze ruimer dan in de winterperiode. Namelijk al vanaf 7 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond. In de winter vanaf 8 uur in de morgen tot 4 uur in de middag. Om de drukte te vermijden is een bezoek in het voor- of najaar de beste optie. Het weer is dan vaak goed en niet zelden is het dan ook een stuk rustiger. In beide genoemde seizoenen is de natuur dan prachtig.

In de hoogseizoen maanden juli en augustus is het vanwege de drukte af en toe zelfs zo dat er tijdelijk geen mensen meer toegelaten worden tot het park. Dat mag jou natuurlijk niet overkomen! Daarom is het goed om te weten dat in die écht drukke maanden de piekdrukte tussen 10 uur ’s morgens en 1 uur ’s middags ligt. De meeste bezoekers arriveren dan, wat automatisch zorgt voor lange wachtrijen bij de kassa. Plan je bezoek dus vroeg in de ochtend of in de namiddag. Je kunt ook de drukte en wachtrijen ontlopen door een 2-dagen ticket te kopen, wel wat duurder natuurlijk, en een overnachting bij te boeken. Dan heb je ruim de tijd en kun je zelf de beste tijden kiezen om het park te bezoeken. Ook heb je de mogelijkheid om online je ticket aan te schaffen. Dan hoef je in ieder geval niet achteraan aan te sluiten als je eenmaal bij de Plitvice meren bent aangekomen.

 

Afbeeldingsresultaat voor plitvice meren

 

Tip 3: Tref goede voorbereiding

Een bezoek aan de Plitvice meren houdt in dat je serieus aan de wandel gaat. De wandelroutes variëren er van 2 tot en met 8 uur. Ook al rijdt er een trein en kun je op een boot stappen, je zult hoe dan ook veel lopen. Goede wandelschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Vergeet ook zeker niet om genoeg water mee te nemen. In de zomermaanden kan het erg heet worden in het park en niet overal heb je de mogelijkheid om je flesje water bij te vullen of water te kopen. Afwijken van de geijkte paden is geen optie. Naast dat je de natuur schaadt breng je ook je eigen veiligheid in gevaar. Je kunt er bijvoorbeeld wilde beren en wolven tegenkomen. Iets waar je uiteraard niet op zit te wachten. Nog een tip mijnerzijds… neem je eigen eten mee. Dit is in het Nationaal Park Plitvice gewoon toegestaan. In de restaurants is het vaak erg druk. Daarnaast zijn deze best prijzig. Uiteraard wel even netjes je eigen afval opruimen.

 

Afbeeldingsresultaat voor plitvice meren

Tip 4: Hoe ver is het nu echt naar de Plitvice meren?

De Plitvice meren liggen in het binnenland van Kroatië. Naast Zagreb zijn er de nodige andere belangrijke steden van waaruit je de meren kunt bezoeken. Vanuit Ljubljana is het zo’n 220 km. Vertrek je vanuit Split of Pula, dan is het rond de 270 kilometer. Dubrovnik ligt een heel stuk verder weg…ongeveer 430 kilometer.

Tip 5: Boek een accommodatie bij de Plitvice meren

Wil je optimaal van het Nationaal Park Plitvice genieten dan moet je er zeker eens over nadenken om een overnachting bij te boeken. Zoals eerder benoemd kun je dan ook mooi de drukte ontlopen en perfect je eigen tijden bepalen. In de omgeving van de Plitvice meren is er een uitgebreid aanbod van hotels, gastenverblijven en campings. Voor het geld hoef je het niet te laten, want je kunt hier tegen relatief weinig geld al een overnachting boeken. Veel accomodaties bevinden zich keurig op loopafstand van de ingang… wel zo fijn!

Tip 6: Wat zijn de prijzen?

Vooraf heb je de keuze om bij je bezoek aan de Plitvice meren te kiezen voor een dag- of tweedagenkaart. Kinderen tot en met 7 jaar mogen gratis naar binnen. De prijs verschilt per seizoen. In het laagseizoen, dat loopt van 1 januari tot en met 31 maart, betaal je per volwassene rond de 8 euro. In het middenseizoen is dat 15 euro. Dit loopt van 1 april tot en met 30 juni. Het hoogseizoen dat loopt van 1 juli tot en met 31 augustus is wel wat duurder… namelijk zo’n 25 euro. Ben je met de auto dan betaal ongeveer 1 euro per uur aan parkeergeld. Valt alles mee dus.

 

Afbeeldingsresultaat voor plitvice meren

 

Deze tips en handige weetjes maken jouw bezoek aan de Plitvice meren weer nét iets aangenamer. Zoek je een vakantiehuis in Kroatië dan ben je bij Villaspot aan het juiste adres. Je vindt er meer dan duizend, dus zeker ook in de buurt van het Nationaal Park Plitvice.

Vakantiehuis in Kroatië zoeken