Vakantiehuis Berlijn

Ontdek Berlijn in de herfst of kerstvakantie. Berlijn is een afwisseling van cultuur en natuur en is uitermate geschikt om wandelend met tieners te bezoeken. Met kerst heb je kans dat er sneeuw ligt. Berlijn is per trein vanuit Nederland bereikbaar en heeft een goed metronet met meerdaagse kaarten.

Vakantiehuizen Berlijn

Loop vanuit West-Berlijn over de Obenbaumbrucke over de rivier de Spree met een prachtig uitzicht over de stad. Je belandt aan de andere kant van de brug in het voormalige Oost-Berlijn, waar het grootste overgebleven stuk Berlijnse muur nog staat.

 

Bezoek Alexanderplatz, het hart van Oost-Berlijn, het plein met het Kaufhof en de smakeloze bouw uit de tijd van Erich Honecker. Met kerst is er een gezellige kerstmarkt, natuurlijk met Gluhwein en Bratwurst.

 

Bezoek Marx en Engels. Hun gigantische beelden met achter hen de ruïne van het palast der republiek, ook wel “Erichs Lampenladen” genoemd. Rechts ervan staat de Dom en kom je op het Museumsinsel. Langs de Spree kun je zelfs in strandstoelen even uitrusten.

 

Vakantiehuis BerlijnWandel door de Hakesche Hofen, waar jonge ontwerpers, fotografen en kunstenaars en gevestigde kledingmerken de verschillende voormalige markten bevolken. Prachtige gerestaureerde huizen, binnenplaatsjes met winkeltjes en boetiekjes. .

 

Ga naar de Oranienburgerstrasse en neem een drankje in “Tacheles”, hoofdkwartier van de Berlijnse krakerscène met uitzicht op de Funkturm en de gouden koepels van de synagoge. Vooral bij een ondergaande zon een prachtig gezicht. Maak daarna een keuze tussen de talloze restaurantjes in de buurt.

 

Neem de U-Bahn naar Kreuzberg een kleurrijke, groene, multiculturele wijk met ontelbare cafés, restaurantjes, winkeltjes, kunstzinnige graffiti en koffie met Kuchen.

 

Bezoek de “Schöneberger Südgelände” (S-Bahnhof Priesterweg) een oud rangeerterrein midden in de stad dat aan de natuur is teruggegeven. Rails overwoekerd door bomen en struiken, waardoor je het idee krijgt dat het met de natuur eigenlijk wel goed zit. Prachtige ijzeren kunstwerken en een gigantische stoomloc in het bos. Op zondag kun je er brunchen.

 

Vakantiehuis BerlijnPak de U-Bahn naar de Kochstrasse en bezoek Checkpoint Charlie. Strijk neer in café Adler waar veel beroemde schrijvers hun inspiratie opdeden en hun ideeën uitwisselden. Bezoek vervolgens de recente geschiedenis van Europa en de wereld. De Niederkirchnerstrasse en Wilhelmstrasse, eens hoofdkwartier van de Gestapo en nu gedenkplaats “Topografie des Terrors”. Een stuk muur uit de DDR tijd boven op de resten van de martelkamers van de SS.

 

Ga naar het Holocaust gedenkteken, een terrein gevuld met grijze betonzuilen van verschillende grootte, waar je tussendoor kunt dwalen en kunt stilstaan bij de waanzin van de vernietiging. Niet ver daar vandaan heeft de bedenker, Adolf Hitler samen met zijn vriendin Eva Braun zelfmoord gepleegd. Op het eenvoudig bord bij het grasveldje, staat alleen wat uitleg over het onderaardse Berlijn en de bunkers. De plek is niet terug te vinden op de kaart, ter voorkoming van ongewenste verering.

Vakantiehuis BerlijnGa kijken naar de Brandeburger Tor en de Pariser Platz met de herbouwde Amerikaanse ambassade met zijn uitgebreide veiligheidsring. Het hotel Adlon, waar Michael Jackson zijn babyzoon gevaarlijk toonde.

 

Maak al vanuit Nederland een afspraak om de Reichstag te bezoeken. Het scheelt je uren in de rij staan op hoogtijdagen.

Loop door de Tiergarten, langs de Russische tanks bij het monument ter nagedachtenis van alle Russen die vielen bij de bevrijding van Berlijn. Ga onder de Brandenburger Tor door, over Unter den Linden naar de Friedrichstrasse.

 

Slenter tussen de wolkenkrabbers van de nieuwe “Potzdammer Platz”.

 

Bezoek ook de omgeving van Berlijn, zoals Potzdam. Goed te bereiken met de U- en S-bahn, waardoor je je over het vervoer geen zorgen hoeft te maken.