Musea

Het voormalige Industrion in Kerkrade ging in 2009 weer open onder de naam Discovery Center Continium. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de laatste 150 jaar industrie en samenleving.

Dierentuinen
Gaiapark Zoo Kerkrade is een moderne dierentuin waar de dieren in ruime en zo natuurlijk mogelijke verblijven leven. Het dierenpark heeft één centraal thema waar de naam van het park naar verwijst: Gaia, de Griekse godin van de aarde.

Kasteelpark Born is een klein, gezellig dierenpark waar u kunt genieten van reeën, wasberen, lynxen, poolvossen, roofvogels en watervogels, van flamingo’s tot zwanen.

Speeltuinen/educatieve parken
Speelplezier kunnen de kleintjes beleven in Kinderstad Heerlen, met onder andere een speeltuin, wildwaterbaan, bumperboot, botsauto’s en trampolines.

Fun Forest in Tegelen is een klimpark van twee hectare groot met ruim honderd klimonderdelen. Er zijn acht verschillende klimroutes tussen de vier en vijftien meter hoogte. Op hetzelfde terrein bevindt zich ook het Natuurspeelbos/speelpark Klein Zwitserland.

In Valkenburg vindt u het Sprookjesbos, met niet alleen de bekende klassieke sprookjes van de gebroeders Grimm, maar ook een nostalgisch waterorgel, een westerndorp, een speeltuin en een echte Limburgse mergelgrot met een ondergronds circuit voor trapskelters.

Kastelen
Kasteel Hoensbroek is een van de grootste en mooiste kastelen van ons land. Er zijn tientallen authentiek ingerichte kasteelvertrekken met meubilair variërend van de middeleeuwen tot de achttiende eeuw. In het kasteel worden rondleidingen gegeven en kunt u speurtochten doen. Daarnaast worden er regelmatig nog andere activiteiten georganiseerd.

Overige bezienswaardigheden
Wereldtuinen Mundo Verde in Landgraaf is een prachtig park, waarvan elk deel is aangelegd in een specifieke stijl: Oostenrijks, Japans, Italiaans, enzovoort. Sinds 2007 zijn er ook verschillende attracties (waaronder achtbanen), een dierentuin en een Dinofauna.

De grotten in Valkenburg, waarvan de Fluweelgrot de bekendste is, zijn goed te combineren met een bezoek aan de nabijgelegen kasteelruïne, met een geschiedenis die terug gaat tot de elfde eeuw.
Vakantiehuis zoeken in Limburg