Lees waarom de Ardèche zo leuk is!

Het departement Ardèche is een schitterend gebied is het zuidoosten van Frankrijk dat deel uitmaakt van de regio Rhône-Alpes. In dit mooie deel van Frankrijk beschikt Villaspot over accommodaties in verschillende prijsklassen. Maar één ding is overal gelijk: de prachtige natuur!

 

Gorges de l’Ardèche
De Ardèche is vooral bekend in binnen- en buitenland om de Gorges de l’Ardèche. Deze kloof loopt langs de rivier de Ardèche en is door de rivier uitgesleten. De rotsformaties van kalksteen zijn zo indrukwekkend dat de Gorges ook wel de Grand Canynon van Europa wordt genoemd. De Gorges de l’Ardèche loopt van Vallon-Pont-d’Arc tot aan Saint-Martin-d’Ardèche. Je kunt er in de auto langs rijden en op verschillende punten uitstappen om dit natuurwonder gade te slaan. Maar het mooiste is natuurlijk als je tijdens je vakantie in de Ardèche zelf de rivier opgaat in een kano of kajak om door de Gorges te varen en de enorme steile wanden vanaf de Ardèche te bekijken. Er zijn diverse grotten langs de rivier te zien. Bij Vallon Pont Bekend d’Arc vaar je onder de meest gefotografeerde natuurlijke brug door, de Pont d’Arc. Deze brug is in veel brochures over de Ardèche te zien.

Grote vakantiehuizen in de Ardèche
Nationaal Park Cevennen
Het op één na grootste natuurreservaat in Frankrijk is het Nationaal Park des Cevennes. Het is een gebied van 913 km2 waar enorm veel te zien is. De kloof ‘Gorges du Tarn’ staat wel op nummer een en is enorm indrukwekkend met een diepte van 500 meter tussen twee grote kalkplateaus, de Causses genaamd. Deze plateaus liggen op een hoogte van 700-1.200 meter en zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco als agro-pastoraal cultuurlandschap. Verder zijn er de druipsteengrotten van L’Aven Armand te bezichtigen die tussen Millau en Meyrueis liggen en de grotten van Demoiselles vlakbij het plaatsje Ganges. Bovenop de Mont Aigoual, op een hoogte van 1567 meter, staat een observatorium en een meteorologische museum. Tijdens je wandelingen in dit park zul je bremstruiken en jeneverbessen zien en veel dennen, beuken en eiken. Ook zijn er veel roofvogels in het park  zoals de dwergval, de wouw, de wespendief, uilen en gieren. Je bent tijdens je vakantie in de Ardèche niet in een paar dagen uitgekeken in dit schitterende natuurpark.

 

Nationaal Park Cevennen
Jaujac
De Ardèche ligt vol met aantrekkelijke en authentieke Franse plaatsjes. Jaujac is er één van en wordt geroemd om zijn eigen karakter met stenen huizen die bijna onopvallende tussen het rotsachtige landschap staan. Het dorp wordt door midden gekliefd door de rivier de  Lignon. Aan de ene kant van de rivier ligt het historische centrum en aan de andere kant zijn  talrijke winkeltjes en cafés te vinden. Jaujac is rijk aan drie kastelen, met name: het 15e eeuwse Château de Castrevieille, het Château du Bruget en Château de Rochemure.

 

Désaignes?
Een ander mooi pittoresk stadje in de Ardèche is Désaignes waar onder andere het kasteel Château Désaignes te bewonderen is. Dit 14e eeuwse kasteel en de historische stadsmuren maken dat je je terug waant in de tijd. In het kasteel is een museum gevestigd dat open is voor bezoekers.

 

Vallon Pont d’Arc
Bij het plaatsje Vallon Pont d’Arc is een natuurlijk brug te bewonderen die over de Ardèche loopt. De meeste toeristen die hier komen willen zelf over de brug lopen die 59 meter lang en 34 meter hoog. Sommige waaghalzen springen vanaf het plateau op een hoogte van vijf meter de rivier in wat door het internationale publiek zeer gewaardeerd wordt. De jongeren uit dit plaatsje zijn wereldwijd op foto’s te zien van mensen die hier geweest zijn.

 

Vallon Pont d'Arc
Saint Montan
Een van de oudste dorpen in de Ardèche is het naar een kluizenaar vernoemde Saint Montan. Eeuwen geleden verbleef hij hier in alle eenzaamheid hoog op een kalksteenplateau. Nu huisvest het dorpje 1225 inwoners en komen er jaarlijks vele toeristen en bedevaartgangers heen. Naast twee 12e-eeuwse kapellen die op de lijst van Franse historische monumenten staan (Chapelle Saint-André-de-Mitroys en de Chapelle San Samonta) is het 11e eeuwse kasteel in het dorp een blikvanger. Onder het plateau liggen de geplaveide straatjes met de eeuwenoude huizen van het dorp.

 

Grotte Chauvet Pont d’Arc
Vlakbij het plaatsje Vallon-Pont-d’Arc vinden we de grot van Chauvet waar de meest bijzondere en oudste grotschilderingen uit de paleolitische tijd te vinden zijn. De bekendste zijn de tekeningen in de grotten van Lascaux. De grot van Chauvet is meer dan 30.000 jaar oud en werd in de oudheid al bewoond. De schilderingen zijn van leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden en bizons. De grot is pas in 1994 ontdekt en er werden ongeveer driehonderd geschilderde afbeeldingen gevonden. Ze zijn allemaal ongeveer 15.000 jaar ouder dan de schilderingen in Lascaux. De grotten zijn niet toegankelijk maar er is wel een expositie en een film over de grotschilderingen in het museum in Vallon Pont-d’Arc te zien. Werner Herzog, een Duitse filmer heeft er in 2010 een 3D-documentaire gemaakt met de titel ‘Cave of forgotten dreams’. 

Grotte Chauvet Pont d'Arc
Saint Etienne du Bois Aventure
Wilt u vanuit uw vakantiehuis in de Ardèche met het hele gezin een avontuur beleven? Ga dan naar het Avonturenpark Saint Etienne du Bois Aventure. Dit park biedt voor alle leeftijden geschikte parcoursen aan zodat elk gezinslid op zijn eigen niveau kan klimmen. Acht verschillende routes zijn er in en door de bomen uitgezet in een prachtig bos. Met meer dan 1000 meter zip-lijnen, waar je stevig en veilig aan wordt vast gemaakt, zwiep je van boom tot boom. Alleen Tarzan kon het beter! Ervaar met het hele gezin een dag klimmen en klauteren in de bomen en geniet van je eigen prestaties.

Vakantiehuis zoeken in de Ardèche