Klimvakanties in de Alpen

Klimvakanties: klimmen, wandelen, fotograferen, watersport en zelfs duiken in de Alpen!

 

De alpen zijn wereldberoemd vanwege hun goede skihellingen. Skieen kun je natuurlijk alleen maar in de winter. In de zomer wordt duidelijk dat de alpen ook een soort luilekkerland zijn voor klimmers. Klimmen in de alpen wordt al enkele eeuwen beoefend. Beroemd is het Aravisgebergte tussen de Mont Blanc en het meer van Annecy. Vooral bekend is het hoogste punt van dit gebergte, Pointe Percée (letterlijk doorgestoken punt: 2752 meter).

 

Alpen

De eerste bekende klimmer was M. L. Maquelin uit Geneve, die deze punt in 1865 beklom. Maar aangenomen wordt dat de eerste klimmers zich waarschijnlijk al voor 1865 op de berg begaven. Pointe Percée wordt ook wel de Matterhorn van Aravis genoemd en is te beklimmen tussen juni en oktober, als er tenminste geen sneeuw ligt. Als je in het gebied wil klimmen, kun je de website Summitpost.org eens bezoeken voor veel nuttige informatie.

 

Pointe Percée

Het Aravisgebergte
Het Aravisgebergte is voorbereid op klimmers van alle categorieën. Je kunt er beginnerslessen volgen, of als volleerd klimmer je hart ophalen.

Het voordeel van klimmen in dit gebied is dat het meer van Annecy vlakbij is. Je kunt na een dagje klimmen een heerlijke duik nemen in dit kristalheldere bergmeer, dat in de zomer een temperatuur van zo’n 24C bereikt. Een prachtig helder en schoon wateroppervlak van ruim 27 km². Dat zich ook uitstekend leent voor het beoefenen van andere watersporten als zeilen en surfen.

Doordat het meer diep is (tot ruim 80 meter), leent het zich ook voor duiken. Er ligt op de bodem van het meer op 42 meter een grote voormalige luxe raderboot, La France, van 47 meter lengte, met een capaciteit van 700 mensen. Het heeft in de vorige eeuw enkele decennia op het meer gevaren. Op een gegeven moment voer het niet meer, maar lag het nog wel op het meer als een soort icoon. In maart 1971 is het gezonken (zonder passagiers aan boord dus) en op dit moment is het een goede duikplek voor zoetwater duiken vanuit Annecy of Talloires .

 

Wandelen, fotograferen, watersport en zelfs duiken in de alpen

Er zijn veel bewegwijzerde wandelwegen waar ook de minder geoefende wandelaar gebruik van kan maken. Fotografen kunnen er hun hart ophalen en experimenteren met hun camera bij de vele water- en bergpartijen met de bijbehorende flora en fauna. De hagelwitte zwanen op het meer, de prachtige alpenweide, of de besneeuwde bergtoppen. Allemaal voer voor fotografen. Vergeet niet een UV-filter (om het zonlicht wat te temperen) en polarisatiefilter (tegen de waterschitteringen) mee te nemen. De veelzijdigheid van het gebied leent zich dus uitstekend voor een groeps- of familievakantie, omdat het voor ieder wat wils te bieden heeft.

 

Meer van Annecy

 

Het gebied is goed te bereiken met zowel (nacht)trein als auto.

Vakantiehuis zoeken in de Alpen

Jonathan heeft gestudeerd in Rotterdam en heeft al vele mooie reizen mogen maken. Als ‘travel rebel’ inspireert hij graag vakantiegangers die op zoek zijn naar leuke, avontuurlijke en betaalbare vakantiebestemmingen. Als digital marketeer is het zijn taak om de community te inspireren, te verbinden en alles op het gebied van online travel en digitale marketing te doorscrollen. Genieten? Dat doet hij in de zomer in zijn hangmat.

You might also like